01 15 Fons localwL'any 2014, la Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell va posar en marxa una nova col·lecció de bibliografies de periodicitat anual destinada a difondre els nous documents catalogats en una de les seves seccions més importants: la Col·lecció Local. Enguany s’edita ja el cinquè número d’aquesta publicació, que inclou les incorporacions que s’han produït durant el 2018, amb el mateix objectiu de promoure i posar aquest fons a l’abast de tothom. La publicació està a disposició dels usuaris tant en format paper (a la mateixa Biblioteca) com on-line (a través de l’adreça https://bit.ly/2LVC2DK).

Entre els documents més antics que s’han incorporat durant el 2018 al fons de la Col·lecció Local de la Biblioteca cal destacar un sainet de Ramon Ramon i Vidales imprès per la seva pròpia impremta l’any 1904, així com un llibre de poesies d’Àngel Guimerà del 1902 i una biografia de Dante, datada el 1932, del domenyenc Alfons Maseras.

Així mateix, i pel que fa a la documentació sonora, cal destacar que es continua amb el treball d’introducció de K7. En aquest sentit, i com a novetat en aquesta secció, s’hi ha afegit un parell d’audiollibres de dues de les obres més emblemàtiques de Guimerà: Terra Baixa i Mar i Cel.

D’altra banda, i pel que fa a les accions fetes al voltant de la Col·lecció Local durant el passat any, cal destacar l’ampliació de la Biblioteca Digital Vendrellenca (BDV) amb la incorporació de dues col·leccions. La primera està integrada per 190 documents relacionats amb la Fira de Santa Teresa, el més antic dels quals és un cartell del 1920 que recull els diferents actes d’aquell any. I la segona està relacionada amb el Cercle Filatèlic del Vendrell, ja que l’entitat ha complert 80 anys d’història.

La finalitat de la Col·lecció Local de qualsevol biblioteca pública és la preservació del patrimoni bibliogràfic del seu municipi i comarca. En el cas de la Biblioteca Pública Terra Baixa, el seu àmbit d’actuació en aquesta matèria és el llegat documental del Vendrell i, per extensió, del Baix Penedès. Està integrada per documents de diferents tipologies (llibres, audiovisuals, sonors, premsa, etc.) i treballa per recollir de forma exhaustiva qualsevol publicació o edició d’aquest àmbit territorial.



©2019 Ajuntament del Vendrell