12 17 Premi revista castellswLa tretzena edició de la Nit de Castells, celebrada el passat dissabte a Valls, va deixar un catàleg de premis repartit entre diverses colles, amb una presència destacada de les dues de Valls. La plaça Vella del Vendrell i els Moixiganguers d’Igualada també van ser doblement reconeguts. Els deu premis lliurats –decidits per vuit jurats diferents– van suposar un reconeixement global als principals protagonistes de la temporada tot just tancada.

El Vendrell va ser doblement premiada a la Nit dels Castells. D’una banda, amb el Premi Plaça de la temporada, per haver estat testimoni de grans fites en els darrers anys, com el 3de10fm, el 2de8sf i el 4de9sf; i, d’una altra, per aquest darrer castell,descarregat per la Colla Joves a la Fira de Santa Teresa, que ha rebut el Premi Imatge de la temporada convocat per TAC 12 i decidit per votació popular.

72 anys de trajectòria castellera són els que avalen Lluís Lirón, un dels castellers històrics del segle XX i començament de l’actual, que va ser reconegut amb el Premi a la Trajectòria. Lirón va començar a pujar als castells a la post-guerra, fent d’enxaneta amb la colla unificada dels Xiquets de Valls; a continuació va passar a la Muixerra i va seguir a la Colla Joves, una llarga i sòlida trajectòria com a casteller –i ensenyant a fer castells, a més de recopilant imatges– que ha merescut el premi.

El Premi a la Trajectòria va tancar la Nit, que havia estat oberta per un altre dels reconeixements més destacats: el Moment casteller de l’any, que va sert per al 2de8 sense folre descarregat per la Colla Vella al Concurs de Tarragona, que li va donar el triomf després de divuit anys i que es va fer en unes circumstàncies especials en haver de fer canvis en l’estructura.
Els Moixiganguers d’Igualada van tenir també un protagonisme rellevant, ja que es van endur el Premi de la Colla de la temporada com a nova colla de 9 i un dels tres trofeus Baròmetre a les colles que han estrenat pis descarregat (els altres dos han estat per a les noves colles de 7 del Prat i de Castellar del Vallès).

La ciutat de Barcelona va ser reconeguda amb la condició d’Ambaixador Castells, per la projecció que ofereix als castells en actuacions concorregudes de públic arribat d’arreu. També va ser premiada per segon any consecutiu la comunicació de la Jove de Tarragona, pel vídeo El Concurs de les nostres vides. El Premi Descarregat va ser per a la Colla Castellera de Figueres, que ha firmat aquest 218 la seva millor temporada sense haver caigut cap cop.

Una imatge d’Emilio Barruz del 2de9fm dels Castellers de Sants carregat al Concurs va rebre el primer premi de fotografia (concurs patrocinat per Repsol), mentre que una foto de Xavi Vicente d’un aixecador i un enxaneta dels Castellers de Vilafranca va rebre el primer premi de la categoria de votació popular.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell