ViaAugusta recreacio Pau Arroyo 2wLa Comissió del Patrimoni del Vendrell de l’Institut d’Estudis Penedesencs i la Regidoria de Cultura del Vendrell organitzaran per als propers mesos diverses rutes teatralitzades per la Via Augusta.

La ruta s’ofereix per als diumenges 25 de novembre del 2018 i 17 de febrer, 24 de març i 19 de maig del 2019, així com per al dissabte 27 d’abril. El lloc de trobada pels participants serà al davant l’edifici dels Jutjats del Vendrell, per anar a l’inici del Camí Ral. La sortida tindrà lloc a les 10.30 h i l’activitat tindrà una durada de 90 minuts, aproximadament. Per participar-hi cal fer la inscripció (fins a les 14 h del divendres anterior al dia de la visita) a la Regidoria de Cultura del Vendrell (la Rambla, 24), 977 66 56 84 o a arqueologia@elvendrell.net. El preu de l’activitat és de 5 € per persona (que es pagaran en el moment de la visita). Cal portar calçat adequat per a terreny irregular. La ruta no és apta per a mobilitat reduïda. Mínim 5 persones.

 

La Via Augusta

Quan els romans van arribar a la península Ibèrica l’any 218 aC, es van trobar un territori que ja tenia una xarxa viària (Via Heraclea).

L’emperador August va reestructurar aquesta via i la va ampliar, la va marcar amb fites (mil·liaris), va construir-hi ponts i la va organitzar de tal manera que els viatgers poguessin descansar al llarg del trajecte. A partir d’aquesta reforma, el camí va ser conegut amb el nom de Via Augusta.

Amb el pas dels segles, el camí es va continuant utilitzant fins arribat ben bé el segle xx. En l’època medieval es va convertir en camí Ral, que eren les rutes concedides i afavorides pels reis (camí Reial). Posteriorment, un cop construïdes les carreteres asfaltades, el camí Ral va servir per arribar als diferents camps de conreu.

Amb aquesta ruta que es presenta es vol oferir la possibilitat de tornar a viure la sensació de transitar per un d’aquests camins, amb l’afegit d’anar coneixent, mentrestant, la seva història i el seu desenvolupament al llarg de tants segles.

Cal recordar que al gener d’enguany, i seguint les indicacions de la Comissió del Patrimoni del Vendrell, l’Ajuntament va instal·lar vuit plafons al camí de la Via Augusta, després d’haver-hi fet un arranjament, que expliquen el seu valor històric i patrimonial. El camí, d’un quilòmetre i mig aproximadament, comunica la zona dels Bulevards amb el Pla de Mar i està envoltat d’un paisatge de vinya i de marges de pedra seca.

Foto: Pau Arroyo

 



©2019 Ajuntament del Vendrell