10 22 rp 150 anys Carmelites al Vendrell 01 webAhir, 22 d’octubre, va tenir lloc una roda de premsa a la sala de plens de l’Ajuntament del Vendrell per presentar els actes de la commemoració dels 150 anys dels Carmelites al Vendrell.

La roda de premsa va comptar amb la presència d'Eva M. Serramià, regidora de Cultura i Festes, així com de la germana Teresa Mateos; de Joaquim Alcalà, director del Col·legi del Sagrat Cor; de Magda Nogués, mestra i autora de l’Itinerari carmelità i de Nati Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès. La regidora va destacar la important tasca assistencial i docent de l’orde carmelità a la vila i com és present encara en el record de moltes famílies vendrellenques i de la comarca.

La germana Teresa Mateos va explicar que enguany les Germanes Carmelites Missioneres Teresianes commemoren els 150 anys de la seva presència al Vendrell. Va destacar que el pare Palau va venir a la vila per fundar l’orde i en primer lloc, el 1868 es van instal·lar els germans i un any després, el 1869, ho van fer les germanes. Per això, el Col·legi Sagrat Cor del Vendrell ha organitzat un seguit d’actes entre novembre de 2018 i novembre de 2019 per tal de recordar la figura del pare Francesc Palau Quer i la seva obra fundacional a la vila.

Joaquim Alcalà, director del Col·legi Sagrat Cor, va explicar l’activitat docent que es porta a terme en un centre d’acull més de 1.000 alumnes i les activitats que el col·legi està organitzant pel professorat i l’alumnat.

A continuació, Magda Nogués es va referir al primer acte cultural que es farà: un Itinerari Carmelità pel Vendrell (1868/1869) pel nucli històric de la vila a través de la lectura de textos d’autors vendrellencs com Josep Aixalà, els germans Ramon Vidales i Joan Ramon Soler i la seva vinculació amb els carmelites des de finals del segle XIX. Serà un recorregut per la història dels germans i les germanes carmelites des de la seva arribada a la vila fins l’actualitat.
Es podrà gaudir d’aquest itinerari el dissabte 10 i diumenge 11 de novembre. El punt de trobada serà la plaça Vella, a les 11 del matí. És una activitat gratuïta i obert a tots els públics. Cal inscriure’s a la seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès (carrer de Tomoví, 30 del Vendrell), per correu electrònic acbaixpenedes.cultura@gencat.cat o telèfon (977667396) entre les 8 hores i les 14:30 hores.

Per acabar, Nati Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, va destacar la col·laboració de l’Arxiu Comarcal amb la congregació i el Col·legi en aquesta celebració, i va explicar que a l’Arxiu es conserva documentació de l’antic hospital-asil de Sant Salvador on les germanes van ser les encarregades de l‘assistència als pobres i malalts des de la seva inauguració el 1892.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell