10 08 03 Música de gralleswLa programació del Temporada tardor continua aquest divendres, en clau de música tradicional. L’Auditori del Tívoli acollirà el 12 d’octubre el concert 'Música de gralles' en homenatge a Jaume Vidal i Vidal, en el centenari del seu naixement. L'audició estarà protagonitzada pels grups vendrellencs Les Gralles del Baix Penedès, Tocats de canya, Els Mosquits i Els Aixarts. Com a grup convidat hi haurà l’Orquestra de Ministrils de l’Escola Municipal de Música-Centre de les Arts de l’Hospitalet de Llobregat. S'ha optat per aquest grup ja que uneix joventut i maduresa, estudiants i professorat, tradició i innovació al voltant de les peces de Jaume Vidal i, per tant, amb un repertori «vidalenc».

El concert 'Música de gralles' arriba ja a la seva tretzena edició, i enguany està dedicat a una persona estretament vinculada a aquesta música festiva. Al 2013 ja es va fer un homenatge a Jaume Vidal, conegut com a 'Maestro' entre els músics vendrellencs que toquen la gralla. Llavors, l'homenatge va ser amb motiu de la cessió de les partitures, cartes i fotografies que la seva esposa Emília Alcalà i Vendrell i els seus fills Montserrat i Jaume Vidal i Alcalà havien fet a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès.

Des del mes de gener, la «Comissió del Centenari de Jaume Vidal» ha estat planificant i coordinant diversos actes al voltant d’aquest aniversari que s’han dut a terme per iniciativa d’entitats del Vendrell. Entre ells, el concert del grup de gralles Quatre Quarts organitzat per l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell, la presentació del llibre 'Commemoració 100 anys del naixement Jaume Vidal i Vidal', amb arranjaments de peces seves per a quatre de gralles, fets per Carlota Baldrís, Roger Conesa, Lluís Giménez, Ivan Joanals i David Valera, i editat per l’Associació d’Amics de l’Orgue de Vendrell.

També s'ha fet, al juny, un concert de Les Gralles del Baix Penedès amb motiu del centenari del naixement de Jaume Vidal i Vidal, fundador del grup i mestre dels grallers i gralleres de la segona època. El passat agost, el concert de gralles amb Canya d’Or & Brass i Xavi Lozano, organitzat per Música a la Vila, també feia especial referència a la figura de Jaume Vidal.

La Comissió del Centenari de Jaume Vidal contempla abans de finalitzar el seu centenari la publicació del llibre 'Esbós biogràfic i musical de Jaume Vidal i Vidal', que recull la seva biografia i cronologia, diverses entrevistes a familiars, companys coetanis, deixebles i altres persones que el van conèixer, el recull documentat de les seves composicions i arranjaments, i l’edició d’algunes d’aquestes composicions i arranjaments.

El concert d'aquest divendres inclourà la interpretació de diversos temes a càrrec de cada formació, i conjuntament dues peces, 'El rotllet' i 'La gelosa', dos balls de bastons de Jaume Vidal i Vidal, arranjats pel Ço del Botafoc.

Les entrades es poden adquirir a la regidoria de Cultura (La Rambla, 24), al telèfon 977 66 56 84 (de 10 a 14h), i a través del portal www.ticketea.com.

 

MÚSICA DE GRALLES

Dia: Divendres, 12 d'octubre
Lloc: Auditori del Tívoli
Hora: 20.30 h
Entrada: 6 €
Entrada amb descompte: 4 €

 

Cronologia de Jaume Vidal i Vidal

1918 Naixement de Jaume Vidal i Vidal el 21 d’agost al Vendrell.
1926 Estudis de solfeig amb el mestre Joan Ivern.
1930 El pare li compra un trombó de pistons i vares.
1942 Entra a formar part de l’Orquestra Rialto en la qual toca el trombó de vares.
1944 Deixa de tocar a l’Orquestra Rialto i s’inicia en el món de la gralla com a timbaler per passar després a la gralla.
1945 Forma colla amb l’Anton Mañé, Ton de la Gralla i Josep Sonet, Peces, com a timbaler. Algunes vegades hi participa Jaume Esteve, Casalta, timbaler, i Joan Mallofré, Ros Camat, com a segon timbal. Aquesta colla va funcionar fins al 1951. També era coneguda com la Colla del Carboner.
1947 Comença a tocar la gralla amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Aquest mateix any compon L’Amigo, dedicat a un casteller de la colla Vella dels Xiquets de Valls. És una de les peces més tocades en gralla.
1948 Inicia estudis d’harmonia i composició al Conservatori Municipal de Música de Barcelona fins al 1951.
1952 S’integra a l’orquestra vendrellenca Bristol’s i hi toca el trombó de vares.
1956 Deixa de tocar amb l’orquestra Bristol’s, i passa a tocar només la gralla.
1957 Forma un grup de grallers amb Joan Domingo, Macari; Anton Mañé, Ton de la Gralla; Joan Jané, Merenguet, i com a timbalers Jaume Esteve, Casalta, i també Josep Vernet.
Es casa amb Emília Alcalà i Vendrell i amb qui va tenir dos fills, en Jaume (1963) i la Montserrat (1965).
1975 Fundació de les Gralles del Baix Penedès. Aquesta primera etapa dura fins al 1980 i a més de Jaume Vidal, en formen part Joan Jané, Merenguet; Eduard Vericat; Anton Mañé, Ton de la Gralla, i Joan Baltasar Vidal, Tof.
1976 Rep un homenatge a Altafulla de deu colles castelleres per l’estrena de l’Himne del casteller compost per ell.
Comença a tocar amb el Ball de Bastons de l’Arboç fins al 1991.
1980 Comença a donar classes de gralla al Vendrell a joves de la vila. I s’inicia una segona etapa de les Gralles del Baix Penedès, amb nous grallers provinents de les seves classes.
1982 Comença a acompanyar el Ball de Bastons del Vendrell.
1984 Creació de la Cobla Primitiva o petita cobla de sardanes que fa vuit concerts durant la seva trajectòria.
1988 Nomenen Jaume Vidal Graller d’Honor de la Vila de l’Arboç en motiu del 70è aniversari del Ball de Bastons de l’Arboç.
1991 Fa una lliçó magistral de gralla i de construcció d’inxes al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT).
A Reus, se li lliura l’emblema d’argent de la Generalitat de Catalunya.
El Jaume Vidal deixar de tocar la gralla d’una manera activa.
1992 Publicació del llibre Repertori d’en Jaume Vidal i Vidal: músiques per a gralla.
Rep un homenatge de la vila del Vendrell per la seva trajectòria com a músic, mestre i compositor.
1996 El 4 de maig Jaume Vidal i Vidal mor al Vendrell.
2000 Homenatge al Vendrell pels 25 anys de la fundació de les Gralles del Baix Penedès.
2012 La família de Jaume Vidal cedeix la documentació del músic a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès.
2013 Amb motiu del 95è aniversari del seu naixement, se li ret un homenatge a l’Auditori Pau Casals del Vendrell.
2018 Centenari del naixement de Jaume Vidal i Vidal.

Actes d’homenatge:
8 de juny: concert a càrrec del grup de gralles Quatre Quarts i presentació del llibre Commemoració 100 anys del naixement Jaume Vidal i Vidal. Variacions i Arranjaments per a 4 veus de gralles, amb peces de Jaume Vidal i Vidal. L’acte es fa a l’Auditori del Tívoli del Vendrell, organitzat pels Amics de l’Orgue del Vendrell.
15 de juny: concert de Les Gralles del Baix Penedès amb motiu del centenari del naixement de Jaume Vidal i Vidal al Museu Déu del Vendrell.
22 d’agost: concert de gralles amb Canya d’Or & Brass i Xavi Lozano a la plaça del Tívoli, organitzat per Música a la Vila.
12 d’octubre: Música de Gralles al Vendrell, concert homenatge a Jaume Vidal i Vidal en el centenari del seu naixement, amb l’Orquestra de Ministrils de l’Escola Municipal de Música - Centre de les Arts de l’Hospitalet de Llobregat, Les Gralles del Baix Penedès, Tocats de Canya, Els Mosquits i Els Aixarts, a l’Auditori del Tívoli, organitzat per l’Auditori Pau Casals al Cicle de Tardor.



©2019 Ajuntament del Vendrell