10 04 Commemoració naixement BSociaswEls Amics de l’Orgue del Vendrell i l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, en col·laboració amb l’Ajuntament del Vendrell, tornen a unir esforços per reivindicar aquesta tardor la figura del músic vendrellenc Benvingut Socias (El Vendrell, 1877-1952). A través de diversos actes, i coincidint amb la commemoració del naixement d’aquest destacat concertista i compositor, es vol donar a conèixer i posar en valor la seva trajectòria local i internacional. I és que malgrat haver fet una carrera musical molt destacada a Catalunya i també a l’estranger, en ciutats com París, Londres o fins i tot als Estats Units, Socias és encara un “gran desconegut”, especialment entre la gent més jove. L’obra de Benvingut Socias, molt diversa, abraça des de composicions religioses fins a sardanes, música de cambra i composicions musicals per acompanyar textos poètics d’autors catalans.

L’acte principal d’homenatge es farà el divendres 19 d’octubre, a les 20.30h, a l’Auditori del Tívoli. D’una banda, aquest inclourà la conferència “Infància i joventut de Benvingut Socias”, a càrrec de Nativitat Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès. Cal dir que el fons documental de Benvingut Socias Mercadé va ser cedit a la Generalitat de Catalunya el 2017 i es troba dipositat a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès. Aquest compta amb la seva obra musical, així com la seva correspondència, un diari personal o un llibre copiador de cartes, entre d'altres.

Dins del mateix acte, a continuació, es farà l’estrena de l’audiovisual “Del Tancat de la Plana al món, homenatge a Benvingut Socias”, obra de Carlota Baldrís, guanyadora del primer premi del I Concurs Benvingut Socias de composició per a gralla i orgue. Aquest serà un resum de la vida de Benvingut Socias amb música i imatges. Per acabar l’acte s’oferirà un concert de “Peces de joventut” de Socias, interpretades al piano per Àlex Jordi i Jordi Pascual i amb la veu de la soprano Griselda Ramon.

De forma paral·lela, segueix obert encara el termini per presentar composicions al II Concurs de composició Benvingut Socias, que es podran fer arribar fins el 3 de desembre. Des de l’Associació d’Amics de l’Orgue s’ha valorat positivament el ressò que està tenint aquesta convocatòria, per a la qual ja han rebut diverses composicions.

D’altra banda, i fins a finals d’any, l’Associació ha programat dos concerts més. L’un serà el dia 16 de novembre, a les 20.30h, a l’Església Parroquial del Vendrell i presentarà una conjunció eclèctica: la de l’orgue majestuós amb la cornamusa festiva. El concert anirà a càrrec de Francesc Sans, cornamusa, i Josep Mateu, orgue.

L’últim concert de l’any serà el dimecres 5 de desembre, a les 20.30h, a l’Auditori del Tívoli i anirà a càrrec del Ço del Botafoc, acompanyat de la narradora Paulalba i els seus poemes de Nadal. Aquest concert vindrà precedit, la mateixa tarda, per la inauguració de la tradicional exposició de exposició de pessebres a la Sala la Fusteria.

Per a més informació: www.orguevendrell.com



©2019 Ajuntament del Vendrell