05 24 Contenidor cremat CerdanyawL'Ajuntament del Vendrell vol posar fre a l’incivisme que pateix el municipi i que en els darrers mesos s’ha intensificat, especialment en el cas de la crema de contenidors i pintades de grafits. Els regidors de Convivència i Civisme i Governació, Rafel Gosálvez, el regidor de Gestió de Residus, Ferran Trillas i el regidor de Via Pública, Josep Marrasé, han lamentat aquest repunt d’actes vandàlics, que tenen un important cost per a les arques públiques i que, en alguns casos, poden generar situacions d’inseguretat ciutadana.

Uns dels exemples més recents que han exposat els regidors són la crema d’una bateria de contenidors al c/ Cerdanya el passat cap de setmana, que també va afectar tres vehicles particulars, a més de dues persones d’un pis proper, ateses per inhalació de fum. En concret, el regidor de Governació ha apuntat que la restitució d’aquesta illa de contenidors cremada, més les tasques de reasfaltatge del ferm que va quedar malmès, han tingut un cost d’uns 6.000 euros. Uns diners que es deixaran d’invertir en altres necessitats del municipi.

Segons ha explicat el regidor de Gestió de Residus, Ferran Trillas, durant l'últim mes i mig s'han produït sis casos de crema d'illes de contenidors, igualant ja gairebé la quantitat de contenidors cremats en tot l’any passat, que van ser 35. Trillas ha lamentat l’alt cost que això suposa per a tots els ciutadans i ciutadanes, així com el risc que pot comportar, ja que en els darrers casos els focs s’han produït en zones urbanes, a tocar de cases, vehicles i mobiliari urbà.

D’altra banda, també durant el darrer cap de setmana, l’Ermita de Sant Salvador va patir unes importants pintades a les parets, tot just quan aquest element del patrimoni històric i cultural del Vendrell feia pocs dies que havia estat repintat per esborrar algun grafit anterior i deixar-lo en bones condicions, amb un cost de 300 euros. Ara caldrà tornar a pintar l’edifici, i amb un cost major, perquè la superfície embrutada és més gran.

Les pintades de grafits són, malauradament, un dels actes vandàlics més importants que pateix el municipi. Per exemple, durant el 2017 al Vendrell se’n van detectar 128, amb 19 identificacions. També el mobiliari urbà pateix greument les conseqüències de l’incivisme: l’any passat, es van trencar 62 pilons de diferents tipus, 19 pals d'alumini, 31 rètols, 34 bancs, 24 papereres o 8 trams de barana.

Un altre punt negre de l’incivisme al municipi és el relacionat amb la gestió dels residus. Durant el mateix 2017, la Regidoria de Recollida de Residus va haver de recollir poda de 2.142 punts no autoritzats per a aquesta finalitat, així com actuar en 6.600 punts on s’hi havien deixat mobles incorrectament, malgrat que en tots dos casos l’Ajuntament ofereix un servei de recollida gratuït. En aquest sentit, el regidor Ferran Trillas ha avançat que, en breu, s’iniciarà una campanya informativa amb educadores mediambientals per informar als habitants de les urbanitzacions del servei de recollida de sacs de poda.

També en el cas de les escombraries, l’Ajuntament ja ha aixecat aquest any 8 actes per llençar-les fora dels contenidors, després de realitzar les autòpsies de la brossa per esbrinar el seu propietari.

El regidor de Governació, Rafel Gosalvez, ha fet un agraïment a la col·laboració ciutadana a l’hora de detectar possibles casos d’incivisme i ha animat a la població a contactar amb la Policia local per avisar de qualsevol actitud sospitosa que observi. També ha explicat que tant la policia com els Mossos d’Esquadra ja estan investigant l’autoria de la crema de contenidors.



©2019 Ajuntament del Vendrell