05 16 signatura conveni capital cultura catalana elvendrell 2020 051wAquest migdia, a la Sala de Plens de l’Ajuntament del Vendrell, l’alcaldessa en funcions, Eva M. Serramià, i el president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, han signat l’acord que oficialitza la designació de la capital del Baix Penedès com a Capital de la Cultura Catalana 2020.

En concret, el Vendrell 2020 serà la dissetena Capital de la Cultura Catalana de la història, agafant el relleu a la ciutat de Cervera, que ostentarà el títol l’any 2019. Cal recordar que per optar a ser Capital de la Cultura Catalana hi ha d’haver un acord per unanimitat del Ple de la Corporació, que en el cas del Vendrell es va prendre al setembre del 2016, arran d’una moció presentada pel grup municipal del PP. Després que des de la Regidoria de Cultura es presentés la candidatura amb un projecte que servirà de base per confeccionar una intensa programació cultural per a l’any 2020, fa pocs dies es va conèixer la resolució favorable de l’organització Capital de la Cultura Catalana, entitat independent de la societat civil creada el 1998, que és es qui ha implantat i desenvolupa la capitalitat de la cultura catalana.

Durant l’acte de signatura de l’acord, l’alcaldessa en funcions, Eva M. Serramià, ha destacat que d’una banda, “avui és un dia d’il·lusió col·lectiva, perquè la cultura al Vendrell és un valor compartit per l’administració, per la ciutadania i pel gran teixit d’entitats i associacions” i d’altra banda, “un dia de responsabilitat pel repte que suposarà convertir el Vendrell, el 2020, en l’epicentre de la cultura al nostre país”. Eva M. Serramià ha afirmat que l’any de la Capitalitat Cultural ha de servir “per posar en valor els actius culturals del municipi, consolidant el relat cultural de ciutat, i impulsant la creació de noves propostes i activitats, fent que la cultura sigui una eina de cohesió i inclusió de la nostra societat i, alhora, una eina de projecció exterior”. La també regidora de Cultura ha fet referència al

Un cop oficialitzada la nominació, l’alcaldessa en funcions ha explicat que ara caldrà iniciar un treball transversal, en què hi tindran un paper destacat les entitats i associacions del Vendrell, però també el teixit econòmic del municipi, amb l’objectiu d’anar bastint una programació cultural atractiva, àmplia i inclusiva. Tot i que ha apuntat que encara és aviat per cap tipus de concreció, Serramià ha apuntat que el patrimoni i els personatges històrics del Vendrell, d’una banda, i la cultura popular de la vila, de l’altra, poden ser dos dels grans pilars d’aquesta programació.

L’alcaldessa en funcions també ha expressat el desig que l’any 2020 sigui un any molt especial pel Vendrell, que serveixi als vendrellencs i vendrellenques per redescobrir el seu patrimoni cultural i una gran oportunitat perquè el Vendrell es posicioni al país i fins i tot de manera internacional, però alhora, que la petjada que deixi aquesta Capitalitat Cultural sigui “ferma i perdurable”.

De la seva banda, el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha ressaltat que la capitalitat de la Cultura Catalana és un projecte que permet demostrar la gran riquesa cultural del país i s’ha mostrat convençut que el Vendrell farà l’any 2020 “un any d’una excel·lent capitalitat”.

La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català i té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i la cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior.



©2019 Ajuntament del Vendrell