05 04 invulnerables empresariat1wAquest matí, responsables del projecte “Invulnerables” contra la pobresa infantil -encapçalat per Sor Lucía Caram, directora de la Fundació Rosa Oriol- han fet una trobada amb representants del sector empresarial del Vendrell i la comarca per tal de presentar-los aquest projecte i buscar la seva complicitat i col·laboració.

La sala polivalent de l’Hotel Ra ha acollit aquest acte de presentació, que ha comptat amb l’assistència de l’alcaldessa en funcions, Eva M. Serramià, del regidor de Serveis Socials, Rafel Gosalvez, de representants de l’Obra Social de “la Caixa” i de la Fundació del Futbol Club Barcelona.


El Vendrell és un dels vuit municipis catalans on s’ha començat a desplegar el programa “Invulnerables” contra la pobresa infantil, que impulsa la Fundació Rosa Oriol, juntament amb la Generalitat, l’Obra Social “la Caixa” -aportant el programa CaixaProinfància i Incorpora- i la Fundació del FC Barcelona, a través del taller FutbolNet. “Invulnerables” treballa amb famílies en risc d’exclusió social i situació de pobresa i, a través d’un treball amb el menor i el seu nucli familiar, intenta igualar les oportunitats d’aquests nens i normalitzar el seu dia a dia.


En concret, de manera inicial, al Vendrell el programa treballa amb cinquanta famílies, seleccionades pels Serveis Socials municipals, tot i que en un futur, a mesura que augmentin els col·laboradors del projecte, el nombre de famílies implicades es pot anar ampliant. El perfil majoritari són famílies que es troben en risc d’exclusió social motivada, sobretot, perquè els progenitors no tenen feina o bé en tenen una de molt precària.
L’objectiu d’Invulnerables és donar resposta a les necessitats bàsiques que no tenen cobertes aquestes famílies i oferir-los orientació, acompanyament i suport integral perquè puguin sortir d’aquesta situació de vulnerabilitat.

Per fer-ho possible, el programa posa el focus en trobar col·laboradors entre tots els agents del territori, públics i privats, per treballar en xarxa contra la pobresa. En paraules de Sor Lucía Caram, el programa “és una aposta pel principi de solidaritat”. És en aquesta línia que s’ha dut a terme aquesta trobada amb empresaris del territori del Vendrell i el Baix Penedès: per presentar-los el projecte i donar-los a conèixer les maneres que tenen per col·laborar-hi. En concret, s’hi poden sumar oferint béns i serveis, amb una aportació econòmica, promovent la inserció laboral o aportant hores de voluntariat, entre altres.

Un altra de les característiques del programa és el de demanar una sèrie de compromisos a les famílies que hi participen, de respecte, de proactivitat...perquè siguin coneixedors que els recursos costen un esforç.

L’alcaldessa en funcions, Eva M. Serramià, ha destacat com “davant dels problemes com la pobresa i l’exclusió social les administracions compten amb uns recursos limitats i que, per tant, es fa absolutament necessària la cooperació público-privada per no deixar ningú enrere”. En aquest sentit, ha recordat com el Vendrell i la comarca del Baix Penedès han estat molt tocades per la crisi i registren uns índexs d’atur i de pobresa infantil molt elevats. Serramià ha recordat també com el fill il·lustre del Vendrell, Pau Casals, va tenir uns orígens molt humils i com va poder tirar endavant gràcies a l’esforç del seus pares i a la generositat d’uns mecenes de l’època. I ha ressaltat com de gran, Casals va retornar aquesta generositat convertint-se en un home defensor de la pau, de la llibertat i dels més desafavorits.

L’acte ha comptat també amb una breu taula rodona, en què ha participat un membre d’una família que forma part del projecte “Invulnerables” i que ha agraït el suport que rep en l’educació dels seus fills.©2019 Ajuntament del Vendrell