02 26 rp memoria2017 serveis socials webLa Regidoria de Serveis Socials ha presentat la Memòria del 2017, de la qual destaquen les conclusions següents:

-El nombre d’atencions realitzades pels Serveis Socials continua creixent. Al 2017 s’han superat ja les 21.000.

-Les dificultats econòmiques i laborals segueixen sent les problemàtiques que lideren les atencions fetes. Gairebé la meitat de casos atesos estan relacionats amb l’atur i els seus efectes en l’economia familiar.

-S’ha detectat una preocupant situació de vulnerabilitat de les persones amb malalties mentals. Caldria ampliar els mecanismes de suport psicològic a la xarxa sanitària del territori, així com el seu ús com a eina de prevenció.

-La capacitat de la Regidoria de Serveis Socials d’establir línies de cooperació, tant amb entitats de caràcter social com de voluntaris, ha permès oferir una resposta més àmplia a moltes problemàtiques. El treball en xarxa continua sent clau i imprescindible.

Durant el 2017, es van atendre 8.145 persones (el 54% van ser dones) i es van treballar un total de 2.528 expedients, 504 dels quals van ser de nova obertura. Una dada que ha volgut destacar el regidor de Serveis Socials, Rafel Gosalvez, és que “de les 2.500 famílies ateses, un terç tenen dificultats econòmiques”.

Gosalvez també ha volgut posar èmfasi en la importància del teixit col·laboratiu amb entitats, empreses, comerços solidaris i persones particulars per poder donar suport a famílies amb vulnerabilitat a través del Centre de distribució d’aliments de Càritas (300 famílies cada mes); els kits nadó de la Creu Roja (150 famílies); els menjadors de secundària amb un treball transversal amb la Regidoria d’Educació i amb monitoratge de La Ballaruga (50 alumnes); el menjador d’adults a la Fundació Santa Teresa (30 persones diàries); les beques de menjador escolar “Fem Pinya” promogudes conjuntament amb la colla castellera Nens del Vendrell amb el suport de l’Obra Social “la Caixa” (70 becats); el taller de cuina solidària a càrrec del cuiner Paco Azuaga, i accions solidàries a iniciativa de l’Hotel Le Méridien Ra.

D’altra banda, des dels Serveis Socials no només es fan tasques assistencials, sinó que també es fa un treball comunitari en què destaca el projecte de Cohesió Social i Seguretat Ciutadana al Barri de Ca l’Escori, que s’està implementant a través d’una taula comunitària d’entitats del Vendrell per crear vincles i promoure noves iniciatives que permetin l’intercanvi entre generacions i el coneixement de les diferents cultures que tenim al Vendrell.

Amb la incorporació d’una tècnica especialitzada en gent gran, també s’ha treballat per conèixer la situació de les persones entre 70 i 99 anys que viuen soles, tant a nivell social com psicosocial, per tal de detectar les seves necessitats i poder dissenyar actuacions de prevenció. Una d’aquestes actuacions ha estat treballar conjuntament amb Protecció Civil per a la instal·lació de detectors de fum en les llars d’aquestes persones grans que viuen soles. En total, ja se n’han instal·lat 150 repartits en 73 domicilis. Recentment, un veí del Vendrell va poder salvar una dona de 90 anys d’un incendi gràcies a l’avís d’un d’aquests detectors de fum instal·lats per l’Ajuntament.

En relació al projecte contra la soledat de la gent gran, el regidor de Serveis Socials ha explicat que “s’està treballant per poder donar resposta a la necessitat de la substitució de les banyeres per plats de dutxa i per reforçar el servei de repartiment de menjar a domicili”. Altres reptes de futur de la regidoria és desplegar el programa “Invulnerables” contra la pobresa infantil, que impulsa la Fundació Rosa Oriol, juntament amb la Generalitat, l’Obra Social “la Caixa” i la Fundació del FC Barcelona; consolidar els mecanismes de coordinació amb la resta de la xarxa de servei i entitats que actuen en el nostre territori per assegurar que les persones visquin dignament, i continuar treballant als barris del municipi conjuntament amb les entitats i associacions per a la millora de la prevenció i la convivència.

Pel que fa a la plantilla de Serveis Socials, actualment està formada per un coordinador, nou treballadors/es socials, 6 educadors/es socials, una tècnica de gent gran, una tècnica auxiliar en mediació cultural i tres administratives. Segons va avançar Rafel Gosalvez, “la previsió és poder ampliar la plantilla amb més especialització en temes concrets”.

Sobre la preocupació per la situació de vulnerabilitat de les persones amb malalties mentals, des de la Regidoria de Serveis Socials es reivindica que al Vendrell hi hauria d’haver un Centre Residencial de Salut Mental i un Centre d'Atenció i Seguiment (CAS) de les Drogodependències.

Presentació de la Memòria de la Regidoria de Serveis Socials del 2017



©2019 Ajuntament del Vendrell