02 15 reunio invulnerables03 foto de grupwEl Vendrell és un dels onze municipis catalans on s’ha començat a desplegar el programa “Invulnerables” contra la pobresa infantil, que impulsa la Fundació Rosa Oriol, juntament amb la Generalitat, l’Obra Social “la Caixa” i la Fundació del FC Barcelona. Tot i que l’any passat ja es van fer algunes actuacions puntuals, com una jornada del programa Barça Kids a l’escola Marta Mata, serà enguany quan “Invulnerables” agafarà embranzida al municipi.

Aquest matí, responsables del projecte -encapçalat per Sor Lucía Caram, directora de la Fundació Rosa Oriol- s’han reunit amb l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, el regidor de Serveis Socials, Rafel Gosalvez i diversos representants de les entitats locals del tercer sector col·laboradores en el programa. La trobada ha servit per fixar els objectius més immediats del programa que se seguiran en la seva implantació al Vendrell.


“Invulnerables” treballa amb famílies en risc d’exclusió social i situació de pobresa i, a través d’un treball amb el menor i el seu nucli familiar, intenta igualar les oportunitats d’aquests nens i normalitzar el seu dia a dia. Segons ha explicat Sor Lucía Caram, el Vendrell ha estat escollit per formar part del programa atenent als resultats dels indicadors locals de risc de pobresa i exclusió social: renda, desocupació, protecció social i demografia.


En concret, de manera inicial, al Vendrell el programa treballarà amb cinquanta famílies, prèviament seleccionades pels Serveis Socials, tot i que en un futur, a mesura que augmentin els col·laboradors del projecte, el nombre de famílies implicades es pot anar ampliant. El perfil majoritari són famílies que es troben en risc d’exclusió social motivada, sobretot, perquè els progenitors no tenen feina o bé en tenen una de molt precària.


L’objectiu d’Invulnerables és donar resposta a les necessitats bàsiques que no tenen cobertes aquestes famílies i oferir-los orientació, acompanyament i suport integral perquè puguin sortir d’aquesta situació de vulnerabilitat. Sor Lucía Caram ha explicat que, sobretot, el repte principal del programa és aconseguir, a través de l’educació, que tots els nens i joves tinguin les mateixes oportunitats.

Per fer-ho possible, el programa posa el focus en trobar col·laboradors entre tots els agents del territori, públics i privats, per treballar en xarxa contra la pobresa. És en aquesta línia que properament es durà a terme al Vendrell una trobada amb empresaris del territori per presentar-los el projecte i donar-los a conèixer les maneres que tenen per col·laborar-hi. La voluntat és promoure una economia col∙laborativa, en la que cadascú aporti el què tingui i el què pugui, per tal de què tothom tingui el necessari per créixer, desenvolupar-se i viure en dignitat.

Un altra de les característiques del programa és el de demanar una sèrie de compromisos a les famílies que hi participen, de respecte, de proactivitat...perquè siguin coneixedors que els recursos costen un esforç.



©2019 Ajuntament del Vendrell