11 15 Quadre GironawAquest any 2017 es compleixen cinquanta anys de la mort a Barcelona de la pintora Olga Sacharoff, nascuda a Geòrgia però fortament arrelada a Catalunya. El Govern de la Generalitat va acordar declarar l’efemèride com a commemoració oficial d’aquest any.

Olga Sacharoff va néixer a Tbilisi (Geòrgia), on va estudiar Belles Arts, però aviat es va traslladar a París, al barri de Montparnasse, on va exposar la seva obra als principals salons d’avantguarda. Amb motiu de les dues guerres mundials, fa estades a Tossa de Mar, punt de trobada de molts artistes d’avantguarda, i a Barcelona, on s’instal·la definitivament l’any 1940.

Des del mes de novembre de 2017 fins el mes de juny de 2018 estan previstos tot un seguit d’actes per tal de commemorar l’efemèride i dels quals el Museu Deu del Vendrell n’és un dels col·laboradors.

El proper dissabte 25 de novembre, a les 12 h, s’inaugurarà al Museu d’Art de Girona l’exposició titulada “Olga Sacharoff: pintura, poesia i emancipació”. Aquesta mostra, comissariada per Elina Norandi, reunirà pintures, dibuixos, objectes i documents de l’artista en un recorregut al llarg de la seva vida. Cal recordar que Sacharoff va passar molts estius a la localitat de Tossa de Mar, on va exposar i va participar en la seva vida social i cultural. També hi ha programades exposicions i xerrades a l’Espai Putxet i a l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja, un cicle de conferències a la Universitat de Barcelona o un acte rememoratiu al Museu de Montserrat, entre d’altres activitats.

Sacharoff va utilitzar tota mena de tècniques, oli, aquarel·la, pastel, collage o aiguafort, i diversos gèneres i temàtiques com bodegons, paisatges, quadres de flors, escenes quotidianes i retrats. Les obres que el Museu Deu del Vendrell cedeix en préstec són dos olis sobre tela que porten per títol Des de la torre i Berenar, respectivament. Aquestes obres s’exposen de forma permanent a la segona planta d'exposicions del Museu Deu i destaquen pel seu estil personal i uns colors brillants.



©2019 Ajuntament del Vendrell