10 25 Ple extraordinariwEl Ple extraordinari de l’Ajuntament del Vendrell va aprovar ahir dues mocions del govern: una per instar el Govern espanyol i el Senat a aturar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola a la Generalitat de Catalunya i, l’altra, per demanar la llibertat immediata dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Abans d’entrar en el debat de les mocions, es va debatre el caràcter urgent de la convocatòria. Els grups municipals de Ciutadans, de Plataforma per Catalunya i del Partit Popular no van considerar que fos necessària aquesta sessió urgent. Abans de la votació de la urgència, els dos regidors del Partit Popular van abandonar el Ple per no estar d’acord amb el contingut de les mocions de l’ordre del dia. Finalment, la urgència de la convocatòria es va aprovar amb 13 vots a favor (Govern+SP+SSP+ERC) i 6 en contra (C's i PxC). Després d’aquest punt, els regidors de C’s també van abandonar la sessió per mostrar la seva oposició al contingut de les mocions. De la seva banda, el grup de PxC va anunciar que donava llibertat de vot als seus regidors.

Pel què fa a la primera moció aprovada pel Ple, aquesta condemna la violència i repressió contra els drets fonamentals dels catalans i les institucions catalanes per part del govern de l'Estat i insta el Govern espanyol i el Senat a aturar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola a la Generalitat. La moció va tirar endavant amb 14 vots a favor (Govern, SP, SSP, ERC i regidora Araceli Bundó, de PxC) i 2 vots en contra (PxC). En l’exposició de motius de la moció, s’explica com l’acord del govern central per a la suspensió de l’autonomia de Catalunya evidencia que, davant d’un problema polític, la resposta de l’Estat espanyol es basa en la repressió i en la retallada de drets i afegeix que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola liquida, de facto, l’autonomia catalana a través d’un fort atac als drets dels catalans i les catalanes per la incapacitat de diàleg i que s’ha concretat en una resposta repressiva a través de la vulneració de drets fonamentals.

La segona moció del govern aprovada en el ple extraordinari d’ahir dimecres demana la llibertat immediata dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart i declara la vulneració de les llibertats de les persones, recollides i protegides en tots els tractats internacionals i manifestar la persecució de la lliure expressió i del dret a decidir de les persones.

El text expositiu de la moció recull com el passat dilluns 16 d’octubre la justícia espanyola va empresonar els presidents d'Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana i afegeix que, de nou, es va judicialitzar un conflicte polític que no es sap resoldre amb diàleg i negociació. El text afegeix que empresonar representants de la societat civil forma part de l'estratègia de l'Estat per tensar, crispar i radicalitzar un conflicte polític. La moció va quedar també aprovada per 14 vots a favor (Govern, SP, SSP, ERC i regidora Araceli Bundó, de PxC) i 2 vots en contra (PxC).



©2019 Ajuntament del Vendrell