10 04 Escola Mares pareswAquest divendres 6 d’octubre s’iniciarà un nou cicle de xerrades de “L’Escola de Mares i Pares” que porta per nom “L’ofici de ser pares” i que organitzen l’Ajuntament del Vendrell i la Generalitat de Catalunya. El cicle pretén donar eines i suport a les famílies a l’hora d’educar els fills i filles a través de sessions que van a càrrec de professionals de disciplines com la psicologia, la pedagogia, la logopèdia o la policia, entre altres. El regidor d’Educació, Kenneth Martínez, ha destacat que “la voluntat d’aquest cicle és aconseguir que les famílies puguin afrontar amb més recursos situacions que es donen en les diferents etapes de creixement del seus fills”.


El cicle “L’ofici de ser pares” compta amb la col·laboració de les escoles, els instituts, La Ballaruga, el Servei Educatiu del Baix Penedès, la Biblioteca Pública Terra Baixa, Ràdio i TV El Vendrell, la Policia Municipal, els Mossos d’Esquadra, el CDIAP Baix Penedès i diversos centres i professionals especialitzats en l’educació dels infants que desenvoluparan les diferents sessions. Les xerrades es faran en diverses escoles i equipaments del municipi i en diferents horaris per tal de facilitar l’assistència de les famílies.


La primera sessió es farà divendres 6 d’octubre de 2017, a les 18 h, al Centre cívic L’Estació. S’hi farà la presentació del llibre “La recepta màgica de les emocions”, a càrrec de Neus Navarro (Coaching El Vendrell). Es tracta d’un conte creat per ensenyar-nos a gestionar les emocions des de ben petits.

El cicle conté 21 propostes de xerrades, que tractaran temes molt diversos fins a finals de maig de 2018. Així per exemple, en aquest primer trimestre del cicle s’han programat les següents a càrrec de professionals del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

-Divendres 20 d’octubre, a les 18h, a l’escola Bressol Mestral: “Mama!Papa!Upa..!
Durant els primers anys de vida de l’infant, és quan ens sorgeixen més dubtes sobre com afrontar la criança del nadó: “Seré capaç d’alletar el meu fill? Sabré per què plora? Podré calmar-lo? Com li faré entendre el que està bé i el que està malament? I si m’equivoco? Com sabré que ho faig bé?...”.

-Divendres 27 d’octubre, a les 18h, a l’Escola bressol Botafoc: “Deixa’m sol!... Jo sol!”
La primera infància és l’etapa en què el petit fa les primeres conquestes en la seva autonomia: el menjar, el dormir, etc., que li aporten aprenentatges, autoestima i seguretat en si mateix. També és el moment en què els pares i les mares hauran d’exercir una autoritat que marqui els límits orientant i acompanyant l’infant. En aquesta sessió, es reflexionarà sobre l’autonomia, l’autoritat i l’afecte com a elements bàsics per establir unes relacions de qualitat.

-Divendres 3 de novembre, a les 18h, a l’Escola Bressol El Riuet de Coma-ruga: “A dormir, no!... Hi ha un monstre”
En aquesta etapa són freqüents els plors, les rebequeries, les pèrdues de gana, les dificultats en el son... Aquesta sessió ajudarà a reconèixer les emocions davant les conductes d’oposició dels infants. Es treballaran també estratègies per acompanyar-los en la construcció i l’afirmació de la seva identitat.

-Divendres 10 de novembre, a les 18h, a l’Escola bressol El Puig: “Per menjar, li poso la tele i fora problemes!
L’hora de menjar, de canviar-se, del bany... són situacions privilegiades per enfortir vincles afectius. Els pares i mares han de saber que és més important el com que el què, ja que és a través de les seves actituds que els infants van aprenent. En aquesta sessió es tractarà com afrontar les activitats quotidianes i quins són els aprenentatges que s’hi poden vincular.

-Divendres17 de novembre, a les 18h, a l’Escola bressol Ralet-Ralet: “El meu fill no para. ho toca tot, ho remena tot... és un trasto!”
El nen aprèn jugant. És mitjançant el joc que l’infant assaja accions, formes de comunicar-se i habilitats que després generalitza i aplica en altres situacions. En aquesta sessió es reflexionarà sobre com el joc de l’infant evoluciona a mesura que canvien les seves capacitats i les seves necessitats i sobre com els pares poden generar situacions i activitats d’aprenentatge a partir del joc.

-Divendres 24 de novembre, a les 18h, al Centre cívic l’Estació: sessió monogràfica (tema a escollir entre els participants de sessions anteriors).

-Dimarts 28 de novembre, de 15.15 h a 16.15 h, a l’escola Àngel Guimerà, “El mite de la motivació”, a càrrec de Joan Bosquet (professor de Filosofia i psicòleg). El millor regal que, com a pares, podem oferir als nostres fills és ajudar-los a ser autònoms i responsables. Tot el que fem els pares ho fem amb la millor de les intencions. Amb tot, estem treballant en la direcció correcta?

-Dimarts 12 de desembre, de 15.15 h a 16.15 h, a l’Escola Àngels Garriga: “Assetjament als centres escolars (bullying)”, a càrrec de Carme Reyes (orientadora/psicòloga a l’INS Mediterrània i psicoterapeuta). Aquesta xerrada-taller té l’objectiu d’entendre el fenomen i, alhora, proporcionar eines de prevenció i intervenció per a les famílies, la resta de companys i els centres educatius.

-Dimarts 19 de desembre, de 15.15 h a 16.15 h, a l’escola Pau Casals: “El meu fill no parla gaire bé, què puc fer-hi?”, a càrrec de Lorena Baños (logopeda de SINAPSIS). Sovint es tendeix a pensar que un problema de parla en els infants apareix com a conseqüència d’una estructura incorrecta o simplement per una situació passatgera i que es corregirà sol. Però ens hem parat a pensar per què passa i en quins casos es modifica el patró com “per art de màgia”? En aquest taller es donarà resposta a aquestes qüestions.

Totes les sessions són obertes a famílies i educadors dels centres escolars de la comarca, i no cal fer inscripció prèvia.

 

Tríptic cicle Escola de Mares i Pares Curs 2017-2018

 



©2019 Ajuntament del Vendrell