03 23 Hora planetawAmb el missatge “El canvi està en marxa. Que ningú et pari” el Vendrell se suma un any més a la campanya promoguda per WWF (World Wildlife Fund) en la lluita contra el canvi climàtic. El proper dissabte 25 de març, de les 20.30 h a les 21.30 h, hi contribuirà tancant durant aquesta hora la il·luminació decorativa exterior del campanar de l’església del Sant Salvador del Vendrell.

Es vol demostrar així que tant a nivell local com globalment, entre tots, podem influir amb accions per tal de promoure l’eficiència energètica i el canvi climàtic en tot el món.
Amb l’etiqueta #JuntosEsPosible tothom podrà sumar-se a la iniciativa a través de xarxes socials com Facebook i Twitter; i, alhora, els monuments mes emblemàtics del món es preparen per tancar les seves llums.

L’any 2016 va ser el més càlid que hi ha registrat des de 1880, i des de que va començar aquest segle cada any ha batut el rècord de temperatura de l’any anterior. El canvi climàtic ja és evident en tot el planeta i, especialment, en zones com l’Àrtic. Però al mateix temps, a finals de l’any 2016, va entrar en vigor l’Acord de París contra el canvi climàtic, un conveni que marca un punt d’inflexió i el començament d’una gran transició global cap a un desenvolupament i una economia neta i baixa en carboni.

Els municipis tenen una gran responsabilitat per aconseguir que l’Acord de París sigui una realitat: cal reduir les emissions de gasos efecte hivernacle amb compromisos clars per disminuir el consum energètic, potenciar l’autoconsum, promoure la mobilitat sense emissions i la rehabilitació energètica de les vivendes. Cal també informar i sensibilitzar a la ciutadania per tal que adoptin una forma de vida.

Cal recordar que, en concret, des de l’Ajuntament del Vendrell i des de la Regidoria d’Eficiència Energètica, s’ha impulsat la substitució de totes les bombetes de vapor de mercuri de l’enllumenat urbà per làmpades de sodi d’alta pressió o làmpades de Led en part del municipi i es va fer l’adhesió a l’Acord marc de subministrament elèctric de l’ACM-Endesa en què es garanteix que tot el subministrament d’energia elèctrica serà d’energia 100% verda. Gràcies a aquestes i a la resta de les actuacions realitzades al llarg dels anys 2015 i 2016 s’ha aconseguit una important reducció energètica municipal sobre l’enllumenat urbà, que es va iniciar amb un consum de 7.329.810 kWh (2013-2014) fins arribar a tancar l’any 2016 amb un consum de 3.795.277 kWh, i que es tradueixen també en una reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle del 35 %.


Tanmateix, l’aplicació de les mesures necessàries d’eficiència energètica per tal d’arribar a complir els objectius marcats al PAES (Pla d’Acció d’Energia Sostenible), és molt més que un acte d’esforç constant per part de l’Ajuntament del Vendrell per construir un futur sostenible: és la suma d’iniciatives en defensa de l’eficiència energètica i del medi ambient.



©2019 Ajuntament del Vendrell