03 22 dia mundial aigua imatge webAvui, 22 de març, és el Dia Mundial de l’Aigua que enguany té el lema “Aigües residuals, per què no aprofitar-les”.

Es tracta de reduir i reutilitzat les aigües residuals. L’objectiu 6.3 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (SDG) és “millorar la qualitat de l’aigua, reduir la contaminació, eliminar els abocaments i minimitzar l’alliberació de productes químics i materials perillosos, reduir a la meitat el percentatges d’aigües no tractades i augmentar substancialment el reciclatge i la reutilització segura de l’aigua”.

Les oportunitats per aprofitar les aigües residuals com un recurs de gran vàlua són moltes. La gestió de les aigües residuals és una font assequible i sostenible d’aigua, energia, nutrients i altres materials recuperables.

Sota el lema del 2017, la Regidoria d’Aigües de l’Ajuntament del Vendrell, amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, vol fer una crida especial a l’ús adequat dels sistemes de sanejament urbà, des del posicionament dels productes no aptes per llençar pel vàter, amb una conscienciació advertint sobre el perjudici mediambiental i econòmic que pot suposar llençar a l’inodor determinats productes i residus. Concretament, l’ús cada vegada més extens de les tovalloletes humides a l’inodor és un dels principals causants dels problemes a la xarxa de sanejament i estacions depuradores d’aigües residuals.

Llençar aquest tipus de producte al vàter pot provocar una acumulació de fibres i teixits a les canonades de sanejament i a les depuradores i, per tant , avaries per embús a la xarxa de clavegueram. Les tovalloletes humides i el paper de cuina no es descomponen en contacte amb l’aigua com la cel·lulosa amb la qual està fet el paper higiènic.

Però, a més, tampoc s’han de llençar a l’inodor altres residus com compreses, gases, preservatius, bastonets i olis de cuina.   Una conducta responsable amb l’ús de l’aigua té que anar encaminada no només a un consum racional dels recursos, sinó que també amb la correcta devolució al seu entorn natural amb totes les garanties de sostenibilitat.


Enllaç del vídeo que va emetre TV3:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/que-passa-quan-llencem-les-tovalloletes-humides-al-vater/video/5494354/



©2019 Ajuntament del Vendrell