03 06 rp serveis socials webAquesta setmana s’ha presentat la Memòria dels Serveis Socials del 2016 i la primera dada rellevant és que s’han doblat les intervencions respecte al 2011 (2011: 9.170 – 2016: 18.373). Les atencions de problemàtiques econòmiques (932) i laborals (777) concentren, gairebé, la meitat de totes les situacions ateses pel departament. Aquest fet s’atribueix a la situació de desocupació en què es troben molts ciutadans amb un atur de llarga durada, que fa temps que es troben amb serioses dificultats econòmiques. Per tant, l’atur i els seus efectes en l’economia familiar encapçalen les preocupacions dels usuaris de Serveis Socials Bàsics del Vendrell.

L’Ajuntament del Vendrell, amb la voluntat de donar millor resposta a les necessitats i reptes dels seus ciutadans, té la inquietud d’aprofundir en el coneixement de la seva realitat social local amb l’objectiu d’estar en condicions de dissenyar i executar polítiques de Serveis Socials més eficaces, eficients i equitatives. El regidor de Serveis Socials, Rafel Gosalvez, ha explicat que “com a claus generals, podem afirmar que, en relació a la demanda actual, el grau de cobertura de la població per part dels serveis bàsics d’atenció social és correcte i que els temps de resposta són raonables en comparació amb les que se solen donar a la resta de la demarcació”. Gosalvez ha afegit que “el repte actual és mantenir al màxim possible l’alt nivell de servei que hi ha actualment i reorientar el sistema en el que calgui per atendre les urgències del moment”.

Amb la premissa que l'acció dels Serveis Socials ha de formar part d'una xarxa per tal de protegir les persones que es troben en situació de vulnerabilitat social, tenint en compte diversos factors, la protecció del fracàs social ja no és exclusiva dels serveis socials. Per tant, cal actuar també des d'altres àmbits d’actuació com ara la sanitat, l'educació, l'habitatge i el desenvolupament ocupacional local. Gosalvez ha posat de relleu que “és aquí on radica la importància de dotar als Serveis Socials d'una perspectiva global amb el conjunt dels serveis del territori i en especial dels serveis personals”.

En aquesta línia d’actuació, és important destacar el projecte de Cohesió Social i Seguretat Ciutadana al Barri de Ca l’Escori. Aquest projecte s’està implementant a través d’una taula comunitària d’entitats del Vendrell per crear vincles i promoure noves iniciatives des de les mateixes entitats, que permetin l’intercanvi entre generacions i el coneixement de les diferents cultures que tenim al Vendrell. Periòdicament, la taula i alguns dels membres de les entitats que en formen part, ens trobem amb els tècnics de l’Ajuntament per compartir necessitats i traslladar-los noves propostes per seguir treballant plegats. D’aquesta manera, s’afavoreix el treball transversal amb la participació de les diferents regidories.

També cal destacar el projecte d’actuació social en favor de la gent gran del Vendrell que té per finalitat detectar les situacions de risc per derivar-les immediatament als serveis corresponents; donar a conèixer i acostar els serveis socials com altres programes d’atenció a la gent gran del municipi; poder incidir amb celeritat en aquelles qüestions d’urgència per afavorir un major benestar de les persones afectades, i disposar d’una relació detallada de la situació de la gent gran amb l’objectiu de facilitar, quan calgui, la intervenció dels serveis pertinents.

D’altra banda, en els darrers anys la Regidoria de Serveis Socials ha fomentat polítiques socials adequades a les realitat del territori, ampliant la capacitat de resposta del propi servei mitjançant estratègies de cooperació i col·laboració amb entitats de caràcter social. Gosalvez ha manifestat que “cal seguir impulsant mesures assistencials que es complementin amb els serveis socials que permetin enfortir els vincles entre persones, així com la seva capacitat per afrontar les situacions adverses”. A tall d’exemple hi ha la col·laboració amb Càritas amb el Centre de Distribució d’Aliments; la Creu Roja amb els Kits Nadó; la Ballaruga amb el servei de menjador per a alumnes de secundària; la Fundació Santa Teresa amb el servei de menjador d’adults; la colla castellera Nens del Vendrell amb el projecte “Fem pinya”; amb el cuiner Paco Azuaga amb el taller de cuina solidària, i amb l’Obra Social “la Caixa” i l’Hotel Le Meridien Ra.

 

Presentació de la Memòria dels Serveis Socials 2016



©2019 Ajuntament del Vendrell