01 09 colleccionistes fenosawLa Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell donarà a conèixer a la seva seu del Vendrell, a partir del 18 de gener, l’exposició COL·LECCIONISTES DE FENOSA, que aplega els principals col·leccionistes de l’obra de l’artista.

Aquests han estat Pablo Picasso, la família d’Albis, Coco Chanel, Colette, Jean Marais, la família March, la pintora Maria Helena Vieira da Silva, Jacques Guérin, Henriette Gomes i els governs francès i el de la Generalitat de Catalunya. El principal col·leccionista de Fenosa va ser Picasso, que va arribar a comprar-li més de 150 escultures al llarg de la seva amistat.

L’exposició presenta les escultures provinents d’aquestes col·leccions, tot mostrant-les al costat d’imatges dels interiors que conserven les obres. Així per exemple, una d’aquestes imatges desvetlla per primera vegada l’estudi de Picasso de la Rue de la Boétie, l’ any 1939, amb el retrat – fins ara inèdit- que Fenosa va fer de Picasso. Aquest retrat va desaparèixer en els anys de l’ocupació alemanya de Paris, però nomes conservava cap imatge. Ara veiem l’obra damunt d’un foc a terra de l’estudi, enmig d’un munt d’objectes que Picasso amuntegava a les seves cases.

En paral·lel a la mostra, la Fundació exposa les obres incorporades a la col·lecció de la Fundació gràcies a les donacions de diverses persones al llarg d’aquest passat any 2016. Es tracta de quatre escultures de Fenosa, donades per la família Wapler; un retrat en bronze de Fenosa de Vivette Monod donat per l’Association des Amis d’Apel·les Fenosa; dos dibuixos del cap de Fenosa del pintor Ignasi Mundó i un dibuix d’un paisatge urbà donats per la família Mundó. També s’hi exposen la correspondència de Fenosa amb la família d’ Albis, donada per Tristan d’ Albis; el retrat de Xavier Valls donat per Jean-Marie del Moral i fotografies de Fenosa i la Casa del Portal donades pel fotògraf francès Michel Dieuzaide.

La mostra “Col·leccionistes de Fenosa” es podrà visitar fins a finals del mes de maig.



©2019 Ajuntament del Vendrell