11 16 BoterswLa Biblioteca Pública Terra Baixa va acollir divendres una sessió on l’ofici del boter va ser el protagonista, dins del programa d’activitats del projecte Biblioteques amb DO. Les prop de 70 persones que van assistir van poder gaudir d’un apropament des de diferents perspectives al que va ser un dels oficis més importants de la vila del Vendrell fins a mitjans del segle XX. La sessió va començar amb la intervenció de la historiadora Anna Sabanès, qui va oferir una contextualització històrica de l’activitat dels boters al territori. Aquesta introducció va servir per donar pas a un treball realitzat ara fa 30 anys sobre aquesta professió i la seva incidència a la vila del Vendrell. L’estudi va ser realitzar i publicat originàriament en el marc de les Jornades sobre la Viticultura de la Conca Mediterrània celebrades a Tarragona l’any 1986. La descripció del contingut del treball va anar a càrrec dels seus autors, Belén Alcòn i Xavier Inglès, qui a més de l’elaboració del mateix van explicar també als assistents les circunstàmcies que van envoltar la seva producció.

Just després es va projectar un audiovisual consistent en una entrevista a Mateu Colet Güixens, un antic boter de Sant Jaume dels Domenys que tot i la seva edat actual -85 anys- va voler estar present a l’activitat. En acabar el vídeo, va adreçar unes paraules als assistents en relació amb l’ofici del boter.

Després del recorregut històric i de la intervenció del boter, va arribar el torn de conèixer quines eren les eines amb què es treballava. Aquesta part va anar a càrrec de Tomàs Trillas Mascaró, qui a més de cedir un grup d’eines que estaran exposades al vestíbul de la biblioteca durant tot el mes, es va encarregar d’explicar als assistents com es feien servir.

Per últim, Gerard Jané, responsable del Celler Jané Ventura, va tancar la sessió descrivint qüestions relacionades amb la influència de la bóta en el producte final, a més d’oferir un tast de vins dels seu celler als assistents.



©2019 Ajuntament del Vendrell