11 04 rp edusi2wLa propera setmana es duran a terme les primeres sessions del procés consultiu sobre el contingut que hauria d’incloure l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) “Construint El Vendrell”. L’objectiu d’aquesta estratègia és fixar el full de ruta del Vendrell per als propers anys, a fi de millorar-ne les condicions socials, econòmiques i ambientals del nucli urbà, i fer-lo més sostenible.

L’estratègia estableix dos eixos urbans que hauran d’articular i cohesionar el nucli del Vendrell: l’eix de la Riera de la Bisbal i l’eix del centre fins a la zona escolar i esportiva. En paraules del regidor de Territori, Josep Mercadé, amb les actuacions d’aquest programa “es podrà aconseguir millorar la qualitat de vida al municipi”. “Una de les actuacions prioritàries és convertir la Riera de la Bisbal en un element vertebrador dels espais públics, en una ròtula urbana per aconseguir una ciutat més compacta”, ha afegit Mercadé. Fruït de la millora urbanística i d’aquest entorn urbà més amable, segons el regidor de Promoció Econòmica, Kenneth Martínez, “es pot fomentar la cohesió social i estimular un creixement econòmic sostenible pel municipi”.

Cal recordar que l’estratègia va ser aprovada per unanimitat de tots els grups polítics del Consistori el passat mes de gener i que es va presentar a la convocatòria del Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas vinculada al programa de fons europeus FEDER. Tot i que el projecte va ser acceptat, va quedar fora de la primera convocatòria que ha atorgat la Unió Europea i que només han rebut l’Ajuntament de Barcelona i el de Santa Coloma de Gramenet. No obstant això, des del Ministeri s’ha assegurat que el projecte és vàlid i que pot optar a una segona i tercera convocatòria previstes per als propers mesos, incorporant-hi, però, diverses millores, com ara un procés de participació ciutadana. En el cas d’aprovar-se, els projectes seleccionats es cofinancen al 50% i la seva execució material finalitza l’any 2022.. En el cas del Vendrell es preveu una inversió total de 10 milions d’euros.

Des de l’Ajuntament del Vendrell s’ha dut a terme una exhaustiva anàlisi territorial, econòmica, demogràfica, social i mediambiental de l’àrea urbana, que ha de servir de base per identificar els principals reptes, problemes i necessitats a què ha de fer front el municipi i que han d’orientar el posterior disseny estratègic. Per realitzar aquest procés, l’Ajuntament del Vendrell ja ha tingut en compte les conclusions del procés participatiu que es va dur a terme en l’elaboració del Pla de Mobilitat Urbana. A més, ara, engegarà una nova tanda de sessions participatives perquè la ciutadania (vilatans, empreses i comerços, associacions i col·lectius del municipi) pugui prendre part en el disseny de l’estratègia EDUSI.

D’altra banda, s’ha afegit a l’estratègia una pàgina web pròpia http://edusi.elvendrell.net, des de la qual s’informa de tot el projecte i de les diferents vies de participació.

Els tallers participatius programats fins al moment es duran a terme a l’Escola Municipal de Música Pau Casals i són els següents:

Taller de participació sectorial: Intervenció urbana i sostenibilitat. Data: 8-11-2016 i 21-11-2016. Horari: 18 h a 20 h

Taller de participació sectorial: Desenvolupament econòmic i social. Data: 9-11-2016 i 23-11-2016. Horari: 18 h a 20 h

Taller de participació transversal: Estratègia de desenvolupament urbà i sostenible. Data: 10-11-2016 i 22-11-2016. Horari: 18 h a 20 h

Les persones o entitats que hi vulguin participar poden confirmar la seva assistència a través del correu electrònic edusi@elvendrell.net o al telèfon 678735882, indicant de quin/s taller/s participatiu volen formar-ne part. El termini d’inscripció finalitza el proper dilluns 7 de novembre.

Des del govern s’ha apuntat que s’aprofitarà aquesta fase participativa per incloure altres processos consultius previstos, com el de la zona del Botafoc o el de Pla d’Aparcaments.



©2019 Ajuntament del Vendrell