09 28 cicle tardorwAquesta setmana comença una nova edició del Cicle de Tardor amb una doble proposta. El divendres 30 de setembre, a l’Església Parroquial del Vendrell, es celebrarà un concert d’orgue a càrrec de Sergi Marquillas, trompeta, i Marc Díaz, orgue. La segona proposta serà la celebració del 50è aniversari de la Cantada d’havaneres de Calella.

Un primer tast musical que posa ja de manifest l’eclecticisme d’aquest cicle que, enguany, arriba ple de celebracions i commemoracions. La més important serà el proper 30 d’octubre, a les 12 del migdia, amb un concert commemoratiu al 140è aniversari del Mestre vendrellenc, Pau Casals. Un concert d’obres de Pau Casals per a veu i piano, però també d’obres d’Enric Granados, del que també es commemora el 100 aniversari del seu desafortunat traspàs, amb el títol “Casals – Granados, units per la música i l’amistat”. El pianista de Llorenç del Penedès Jordi Camell serà l’encarregat d’interpretar aquest obres al piano, mentre que la soprano Ofèlia Sala hi posarà la veu.

Aquest concert serà l’acte de clausura de les activitats del Mes Pau Casals organitzades per l’Associació Musical Pau Casals. Però, a més, el cap de setmana anterior, i també dins d’aquest actes de commemoració del naixement de Pau Casals, el 23 d’octubre, a l’Auditori Pau Casals, la Fundació Pau Casals organitza un concert familiar divulgatiu sobre Enric Granados amb el títol “Granados i l’espurna de la Felicitat” amb l’actiu Clara del Ruste i el pianista Emili Brugalla.

El Cicle, però, començarà aquesta setmana, concretament el divendres 30 de setembre a les 21h, fruit del treball conjunt entre Els Amics de l’Orgue i l’Auditori Pau Casals, amb un concert d’orgue a l’església del Vendrell amb Marc Díaz a l’orgue i Sergi Marquillas a la trompeta.

La segona cita musical serà aquest proper diumenge 2 d’octubre, a les 12h, a l’Auditori Pau Casals, on es celebrarà el 50è aniversari de la cantada d’havaneres a Calella amb la participació dels grups d’havaneres Veles i Vents, Neus Marc, Els Cremats i Peix Fregit. La regidora de Cultura, Eva M. Serramià, ha destacat el fet que l’Auditori Pau Casals hagi estat escollit com un dels 7 auditoris emblemàtics de Catalunya, i l’únic de la demarcació de Tarragona, per acollir aquest concert. Una cantada que es planteja com un homenatge a tots aquells precursors d’aquest gènere que van permetre que la Cantada de Calella de Palafrugell fos una referència al món de les havaneres.

Dues setmanes més tard, el 14 d’octubre, l’Auditori Pau Casals acollirà una altra celebració, el concert de “Música de Gralles”, que enguany estarà dedicat al 40è aniversari del grup “Les Gralles del Baix Penedès”, que actuaran acompanyats de la resta de grups de gralles del Vendrell: Tocats de Canya, Els Mosquits, Els Aixarts i el grup convidat reusenc Quatre Quarts.

Els concerts del Cicle de Tardor pel mes de novembre estaran encapçalats pel concert d’orgue del 4 de novembre a l’església del Vendrell amb l’actuació de la formació coral Ensemble Nobiles de Leipzig (Alemanya) i l’acompanyament de l’organista Juan de la Rúbia.

El Brossa Quartet de corda, grup resident a l’Auditori Pau Casals, proposaran dues experiències musicals ben diferents. La primera, el diumenge 13 de novembre, en la que el Brossa Quartet, a la manera d'un partit de futbol, convida al terreny de joc al reconegut multipoeta Josep Pedrals per tal de contrastar i, a la vegada fer més entenedores, diverses músiques del segle XX i XX escrites per a quartet de corda.

La segona, el dissabte 26 de novembre, el quartet acompanyat de la reconeguda cantautora Maria Rodés, presentarà un teixit de cançons que deambulen entre l'espiritualitat, l'astronomia i el conflicte social, que reunirà a l'escenari sons i conceptes contrastats i posarà a prova de nou la versatilitat del Quartet Brossa.

La darrera celebració d’aquest Cicle de concerts, serà el diumenge 20 de novembre amb el concert dedicat a la patrona de la música, Santa Cecília, en el que participaran les corals vendrellenques El Petit Estel, el Cor Joves Veus i el Cor Orfeó Parroquial del Vendrell.

Per acabar l’any, i el Cicle de Tardor, dues propostes: el 4 de desembre, amb un concert familiar titulat “Mirant al Mar” a càrrec del Quintet Camerata XXI i el divulgador musical David Puertas que presentaran un programa amb música feta de cara al mar on les notes i les paraules ens acompanyen en aquest afany d’explicar què és allò que ens fascina del mar, de la seva grandesa, de la seva calma, de la seva fúria... amb obres de Toldrà, Albéniz, Turina i Montsalvatge; i la darrera proposta de l’any, el divendres 16 de desembre, a l’església del Vendrell, concert amb el grup vendrellenc d’instruments tradicionals, el Ço del Botafoc, i Josep Mateu a l’orgue.

 

Programa complet Cicle de Tardor



©2019 Ajuntament del Vendrell