ferrocarrilDivendres 23 de setembre, a la Sala polivalent de la Biblioteca Pública Terra Baixa, va tenir lloc la presentació del llibre titulat L’arribada del ferrocarril al Vendrell, obra de Nativitat Castejón, Vicenç Cabré, Remei Estéban i Gerard Mercadé. El treball ha estat editat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal del Baix Penedès amb la col·laboració de l’Ajuntament del Vendrell.

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès n’ha fet la coordinació. L’acte va comptar amb la presència de Martí Carnicer, alcalde del Vendrell, i Eva Serramià, presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès. La presentació va anar a càrrec de Joan Montserrat Montsant i Joan Solé Bordes, coordinadors del projecte dels 150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell i autors del pròleg.

L'obra, basada en una important recerca documental, aporta informacions significatives sobre els esdeveniments que van envoltar la construcció de la nova línia fèrria i la repercussió que va tenir al territori: la situació econòmica de la vila del Vendrell abans i durant el període de construcció del ferrocarril; les expropiacions de terreny que van tenir lloc entre 1862 i 1865 per la Societat de Ferrocarrils de Tarragona a Martorell i Barcelona, empresa concessionària; les incidències en la línia regular provocades pels convulsos esdeveniments polítics previs a la revolució de setembre de 1868 i l'arribada del telègraf. També es dedica un apartat a la rehabilitació de l'edifici de l'estació del ferrocarril del Vendrell que va tenir lloc l’any 1994 i que és l'únic conservat de tota la línia. El llibre està ben il·lustrat amb nombrosos documents, plànols i fotografies, entre les quals destaquen les imatges dels actes commemoratius dels 150 anys que van tenir lloc al Vendrell el 2015.



©2019 Ajuntament del Vendrell