09 19 cartell mes pau casals webAquesta setmana arrenca el mes Pau Casals amb una conferència de Marta Casals Istomin

L’Associació Musical Pau Casals, en col·laboració amb diferents entitats, empreses, administracions públiques i equipaments culturals, organitza un mes ple d’activitats coincidint amb el 140è aniversari del naixement del Mestre.

Amb motiu de l’èxit de la Setmana Pau Casals que es va organitzar l’any passat, enguany es va decidir convertir-la en el Mes Pau Casals i l’acte inaugural serà una conferència a càrrec de Marta Casals Istomin, que tindrà lloc el dijous 29 de setembre, a les 18 h, a l’Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals (EMMPAC).

També s’ha cregut oportú recuperar les tres conferències i, a part de la que farà la vídua del Mestre, el dimecres 5 d’octubre, a les 20 h, a l’EMMPAC, Mònica Pagès Santacana, periodista especialitzada en música clàssica, parlarà sobre la relació entre Pau Casals i Enric Granados. Cal recordar que aquest any es commemora el centenari de la mort del pianista i compositor lleidatà. I el dilluns 17 d’octubre, a les 20 h, a l’EMMPAC, serà el torn de l’abat Josep M. Soler Canals, que explicarà la relació del Mestre amb el Monestir de Montserrat.

Un altre acte relacionat amb l’Any Enric Granados, és la presentació d’una exposició de la Fundació Pau Casals sobre els dos músics, que anirà a càrrec de Núria Ballester Valveny, directora del Museu Pau Casals, el dimecres 5 d’octubre, a les 19:30 h, a l’EMMPAC. I el diumenge 23 d’octubre, a les 12 h, a l’Auditori Pau Casals, la Fundació organitza un concert familiar d’homenatge al músic lleidatà amb Emili Brugalla al piano i l’actriu Clara del Ruste.

Altres concerts seran els del dissabte 8 d’octubre, a les 21 h, a l’EMMPAC, a càrrec del Cor Zongora, i el del dissabte 15 d’octubre, a les 20 h, a l’Església parroquial, amb el Cor-Orfeó Parroquial i el Cor Maragall de Girona.

I la música també serà present en aquest Mes Pau Casals amb audicions de l’escola Músics el divendres 21 d’octubre i el dijous 27 d’octubre, a la Biblioteca Pública Terra Baixa; amb la Música als Museus el dimecres 26 d’octubre a càrrec d’alumnes de l’EMMPAC, i amb el concert del dimarts 18 d’octubre a càrrec d’alumnes d’orgue del Vendrell, Vilafranca i Igualada amb la col·laboració de l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell.

Els Dansaires del Penedès s’hi ha afegit al programa d’actes, coincidint amb el seu 70è aniversari, amb el seu tradicional concurs de colles sardanistes que es fa el diumenge de la Fira de Santa Teresa, el 16 d’octubre.

El dia central, el dissabte 22 d’octubre, la Casa nadiua i el Museu Pau Casals faran jornada de portes obertes. A les 11 h, des de la Casa nadiua s’iniciarà una Ruta Pau Casals amb audició d’orgue. A les 17 h, al cementiri, tindrà lloc la tradicional ofrena floral a la tomba del Mestre. I a les 21 h, a l’Auditori de l’EMMPAC, el violoncel·lista Pablo Pérez, guanyador de la Beca Pau Casals (2014), farà un concert juntament amb Isabel García, viloncel, i Àlex Ramírez, piano.

La cloenda del Mes Pau Casals es realitzarà a l’Auditori Pau Casals, el diumenge 30 d’octubre, a les 12 h, amb un concert d’homenatge a Enric Granados, que està inclòs en la programació del Cicle de Tardor i que anirà a càrrec del pianista Jordi Camell i la soprano Ofelia Sala.

Per part del Museu Deu, la seva sala soterrani, del 29 de setembre al 30 d’octubre, acollirà l’exposició “El Vendrell 1976. Homenatge a Pau Casals dels Artistes Catalans d’Avui”, que recordarà una exposició que es va fer fa quaranta anys a la Galeria d’Art Ur del Vendrell, amb motiu del centenari del naixement del Mestre, amb obres de 46 artistes catalans. En aquesta mostra del Museu Deu es podran veure 19 peces d’alguns d’aquests artistes que formen part del seu fons de reserva i, per tant, serà una bona ocasió per poder-les veure.

I un altre equipament cultural que s’ha volgut sumar al Mes Pau Casals és la Biblioteca Pública Terra Baixa que, amb la voluntat de donar continuïtat en el temps a la seva col·laboració, s’aniran editant punts de llibres amb imatges i frases relacionades amb el Mestre que, gràcies a la implicació del Servei de Biblioteques en la seva edició i distribució, es difondran per totes les biblioteques de Catalunya.  

El president de l’Associació Musical Pau Casals, Jordi Guitart, ha agraït la col·laboració de totes les entitats, administracions i equipaments culturals que s’han volgut sumar al Mes Pau Casals, i ha avançat que la voluntat és de mantenir l’any que ve aquest format, però amb menys actes.

Tant l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, com la regidora de Cultura, Eva M. Serramià, han destacat el gran interès dels actes programats, han agraït l’esforç que ha fet l’Associació Musical Pau Casals per coordinar-los, i animen a la màxima participació perquè tothom es faci seus els valors i plantejaments del Mestre.

Programa d'actes



©2019 Ajuntament del Vendrell