09 22 rp apropa cultura 1 webEl Vendrell s’ha adherit a Apropa Cultura, una porta a la inclusió que treballa per fer possible l’accessibilitat als principals equipaments culturals; que fomenta l’accés de les persones que més ho necessiten a la cultura i a l’oci inclusiu, i que defensa una comunitat inclusiva capaç de crear condicions adequades a les necessitats de totes les persones.

En resum, és una iniciativa que es va iniciar fa deu anys a L’Auditori, de Barcelona, per fer la cultura més accessible a aquells sectors de la societat que es poden veure exclosos, tant per algun tipus de discapacitat o problemàtica social com per dificultats econòmiques.

Els equipaments culturals que s’hi adhereixen en una primera fase són el Teatre Municipal Àngel Guimerà, l’Auditori Pau Casals, l’Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals i el Museu Deu. I es treballarà per fer extensiva aquesta adhesió a altres museus municipals i als que pertanyen a fundacions privades.

El director de L’Auditori, Joaquim Garrigosa, ha posat de relleu que, fa 90 anys, Pau Casals va fundar l’Associació Obrera de Concerts per apropar la cultura, que estava reservada a estaments socials més benestants, a la classe obrera i menestral. I amb aquest mateix principi L’Auditori va iniciar aquesta nova política de cultura inclusiva “perquè és un dret reconegut de tots els ciutadans”. Actualment, a Catalunya, hi ha 60 equipaments que treballen per a aquesta inclusió.

Si inicialment Apropa Cultura era una xarxa d’equipaments escènics, gràcies a la implicació i aportació de l’Obra Social “la Caixa” se li ha donat una dimensió més àmplia per abastar també a museus. Un dels equipaments que des del 2015 hi està adherit és CaixaForum Tarragona i la seva directora, Glòria Olivé, ha explicat que són un espai sociocultural que té com a objectiu apropar la cultura a tota la societat i, especialment, a col·lectius més vulnerables “i és per això que formem part d’Apropa Cultura”.

La directora d’Apropa Cultura, Sònia Gainza, ha destacat que es tracta d’un programa d’inclusió d’un gran abast territorial amb divuit localitats de Catalunya adherides que treballen en xarxa, cosa que permet un aprenentatge mutu per treballar millor.

Per part de l’Ajuntament del Vendrell, la regidora de Cultura, Eva M. Serramià, ha recordat que “la cultura és un gran actiu del municipi, que hem cuidat malgrat les dificultats econòmiques, i amb aquesta adhesió la volem fer arribar a tothom, sense cap tipus de barreres”.

Més informació: http://www.apropacultura.cat/



©2019 Ajuntament del Vendrell