08 27 camerataXXI webEl dissabte 27 d’agost, a les 20:30 h, a l’Auditori Pau Casals, tindrà lloc el darrer concert del 36è Festival Internacional de Música Pau Casals, que anirà a càrrec de l’Orquestra Camerata XXI, sota la direcció del violinista Marc Oliu i que interpretaran Les quatre estacions d’A. Vivaldi i Les quatre estacions portenyes d’A. Piazzola.

Això de compondre quatre estacions musicals no és exclusiu de Vivaldi, però ningú no discuteix que “les quatre estacions” més populars són les del compositor venecià. Però si algú ha aconseguit acostar-se en popularitat (ni que sigui de lluny) a les estacions vivaldianes, aquest ha estat Astor Piazzolla amb una sèrie de quatre tangos compostos entre 1965 i 1970 agrupats sota el títol Cuatro estaciones porteñas.

Com és sabut, Vivaldi va ser el compositor que va dotar d’esplendor definitiu el concert barroc. Les quatre estacions són un grup de quatre concerts per a violí solista (i intervencions destacades de la resta de caps de corda), en els quals Vivaldi descriu musicalment els diferents elements de la natura (el piular dels ocells, la pluja, l’aigua dels rierols, les tempestes, els llamps i els trons, el fred gèlid...) seguint paraula per paraula quatre sonets que ell mateix va escriure explicant les vivències dels camperols en cadascuna de les quatre estacions de l’any.

Astor Piazzolla, un dels grans músics sud-americans del segle XX, va destacar com a intèrpret de bandoneó (l’acordió típicament argentí) i durant molt de temps es va guanyar la vida tocant en diferents orquestrines de tangos. Les Cuatro Estaciones Porteñas tenen el seu origen en quatre tangos individuals i incorporen, a parts iguals, la tradició del tango, la de la música clàssica i la del jazz.

L’Orquestra Camerata XXI, que està formada pels millors músics de les comarques del Camp de Tarragona, ha anat fent camí fins a ser una de les millors orquestres de cambra de Catalunya i resident al Festival Internacional de Música Pau Casals. Estarà dirigida pel gironí Marc Oliu, que serà el violí solista, un jove músic que ha estat concertino de la JONDE (Joven Orquesta Nacional de España), membre de la EUYO (Jove Orquestra de la Unió Europea) i de la Barock-Akademie de la HfM Detmold, així com becari a la Deutsches Symphonie-Orchester Berlín on hi ha col·laborat posteriorment.

Per tant, aquest darrer concert del 36è Festival Internacional de Música Pau Casals presenta una gran programa interpretat per una orquestra de qualitat i un solista de primer nivell. Sense dubte serà un gran final.



©2019 Ajuntament del Vendrell