06-16 MemòriaCulturawLa Regidoria de Cultura ha fet un balanç positiu de la gestió feta al 2015 en relació al funcionament dels equipaments i les activitats culturals, però, alhora, ha apel·lat a la necessitat de millorar la connexió amb el públic. Per això, amb tota probabilitat, l’any vinent es vol engegar un procés d’estudi de mercat sobre les inquietuds, necessitats i consums culturals de la població.

Les dades de la Memòria 2015 de l’àrea de Cultura es penjaran de forma completa al web de l’Ajuntament del Vendrell per tal que siguin consultables. Per la regidora de Cultura, Eva M. Serramià, “les dades i l’ anàlisi de la Memòria ens han de permetre prendre decisions i fixar objectius per a la gestió cultural dels propers exercicis”.

Així per exemple, del balanç de la Biblioteca Pública Terra Baixa se’n desprèn que és l’equipament cultural del Vendrell amb més visitants l’any, superant els 120.000, amb més de 5.300 assistents a les activitats, 84.700 documents prestats i més de 1.100 nous carnets d’usuaris l’any 2015. La regidora de Cultura ha explicat que la Biblioteca és un espai que, en els seus 10 anys de vida, ha quedat petit i que, per tant, ja s’estan fent passos per obrir a finals d’any o principis de l’any vinent una Sala de lectura a l’antiga escola bressol de Coma-ruga. Un espai que es planteja com l’embrió d’un futur equipament bibliotecari per als barris marítims.

En l’àmbit de la ceràmica, al 2015 també es va posar de manifest la consolidació del Vendrell com un dels punts de referència de la ceràmica a nivell internacional. Pel que fa la Biennal, la qualitat de les obres presentades va augmentar i la participació es va triplicar mentre que la nova iniciativa solidària, el projecte Emplatem!, va fer arribar al Vendrell 119 plats d’arreu del món i es van recaptar 2.405 € per la causa de les beques menjador.

La regidora de Cultura ha avançat que ja s’està treballant en una nova Fira de Ceràmica, que vol desvincular-se de la Fira de Santa Teresa, per passar a fer-se al maig-juny als barris marítims, i amb expositors de qualitat.

Pel què fa a l’Auditori Pau Casals, i en concret del seu certamen estrella, el Festival Internacional de Música Pau Casals, el balanç del 2015 deixa un repte important per a les properes edicions. Si bé la d’aquest 2016 s’ha anunciat que serà de traspàs i mantindrà el format tradicional, per a l’estiu del 2017 el Festival vol fer un canvi més a fons, que aconsegueixi incrementar l’assistència de públic. Amb tota probabilitat, el Festival apostarà per concentrar i reduir el nombre de concerts i perquè aquests siguin de més qualitat, posant el focus en el violoncel, i amb intèrprets amb major projecció internacional.

Pel què fa a l’Escola Municipal de Música Pau Casals (EMMPAC), durant l’any 2015 el centre ha mantingut el número de 380 alumnes i s’han incorporat les assignatures de gralla, contrabaix i combo. L’activitat pròpia de l’escola -concerts, intercanvis, audicions, vespres musicals...- ha tingut, com sempre, gran èxit de públic. Entre el gener i el desembre es van dur a terme 115 activitats. Així mateix, s’han seguit fent activitats externes –cursos de formació de professorat, concerts pedagògics (Cantània), conferències i tallers divulgatius- arribant a un total de 750 persones. Dels objectius acomplerts destaca la regularització de la situació laboral de la plantilla, l’inici de converses amb les altres escoles de la comarca per obrir canals de col·laboració i la creació de l’AMPA de l’escola.

En relació als auditoris i la sala polivalent de l’EMMPAC també es constata que són uns equipaments que han augmentat en dies d’activitat i públic, arribant a 129 dies d’ocupació i 14.995 espectadors, 4.000 persones més en relació a l’any anterior.

El Teatre Àngel Guimerà també va tancar el 2015 amb un increment del nombre de dies d’activitat, arribant a 74 dies d’ocupació, el què representa un lleuger augment en relació a altres anys. S’hi van fer menys actes de programació estable (15 obres programades entre teatre professional, amateur, familiar, concerts), però molt més actes mitjançant la cessió del teatre (33 activitats - concerts, festivals,...) i mitjançant conveni (26 activitats – festival de teatre, seccions de La Lira,...). Pel què fa als espectadors, el TÀG en va tenir 18.653 l’any 2015,4.000 persones més en relació a l’any anterior. Com a objectiu, el TÀG es planteja reorientar la programació, amb menys obres i de més qualitat.

Del balanç de l’activitat museística del 2015 destaca la reobertura de la Casa museu Àngel Guimerà, visitada per 1.667 persones. En el mateix àmbit de Guimerà, cal recordar que l’Ajuntament del Vendrell va pagar la digitalització d’una part del Fons documental de Guimerà que hi ha a la Biblioteca de Catalunya i que això ha permès posar aquest fons dins el projecte TRANSCRIU-ME!; la realització dels Itineraris literaris, entre altres. De la seva banda, el 2015, la Casa Nadiua de Pau Casals va incorporar el “Taller de la Carbasseta”, una nova oferta didàctica per a les escoles bressol i les escoles d’educació infantil del Vendrell.

El Museu Deu, durant el 2015, va impulsar una nova ruta patrimonial titulada “Señores turistas”, que va tenir 450 participants. També 750 turistes van poder gaudir de la ruta “Sal del Mar y entra en el Vendrell”. A l’estiu del 2015 el Museu Deu va encetar una original manera d’atraure el públic infantil i les seves famílies. Mitjançant un joc de pistes els nens i nenes a partir de 3 anys podien aconseguir el carnet dels Petits Amics del Museu Deu (PAM). Alhora, els regalaven gentilesa dels CIT i l’establiment de la Xocolateria un tiquet per degustar un gelat. A més, durant l’any 2015 es van inaugurar quatre exposicions temporals amb la realització de diversos i diferents tallers i actes sobre les exposicions. També uns 6.000 escolars van participar de les activitats pedagògiques d’aquest equipament.

La Sala Portal del Pardo, sala municipal d’exposicions, va seguir durant l’any 2015 en la línia d’oferir diversitat i qualitat en la seva oferta cultural d’arts visuals. Van passar per la sala 4.155 usuaris, amb un augment de 559 visitants respecte l’any anterior.



©2019 Ajuntament del Vendrell