04-12 RpSant JordiwEl Vendrell es prepara per viure una diada de Sant Jordi plena d’actes culturals. Enguany s’ha volgut apostar per elaborar un programa conjunt entre tots els equipaments culturals del municipi coordinat per la Regidoria de Cultura, i que engloba propostes des del divendres 22 d’abril fins el diumenge 24 d’abril.

Seguint amb la tradició, l’acte més matiner serà el lliurament de premis del 44è Concurs Literari Sant Jordi, que es durà a terme el divendres 22 d’abril, a les 17.30h, a la Plaça Pep Jai. El concurs està organitzat per l’Ajuntament del Vendrell amb l’objectiu d’estimular la lectura, l’escriptura i la creativitat entre els alumnes dels centres escolars del municipi. Enguany ha comptat amb la participació de 1.278 alumnes de 3r de primària fins a 2n de batxillerat i ha inclòs algunes novetats. Una d’important és que els nois i noies podien presentar els seus treballs en la modalitat de narrativa, com en les edicions anteriors, i també en la de poesia. Cal destacar que el jurat ha destacat l’alt nivell dels treballs presentats en aquesta darrera modalitat. Les redaccions giraven al voltant del món dels invents (primària) i dels somnis (ESO i batxillerat). Altres novetats del certamen s’han trobat en l’apartat dels premis, tot recollint propostes i suggeriments dels professors dels centres escolars. Finalment, el llibre editat amb les redaccions guanyadores del 2015 es repartirà només entre els guanyadors del concurs d’enguany i també entre els il·lustradors que, com sempre, han estat els alumnes de l’Escola Municipal d’Art Apel·les Fenosa. La resta de participants rebran una bossa commemorativa del Concurs. El llibre, això sí, serà consultable en format PDF al web de l’Ajuntament del Vendrell (www.elvendrell.cat).

Dues de les activitats previstes pel dia 22 d’abril es viuran a la Biblioteca pública Terra Baixa, que celebrarà la revetlla de Sant Jordi a partir de les 19.30 hores amb “Balla'm un llibre”, una fusió de dansa i literatura que enguany tindrà com a obra escollida “Maria Rosa”, d’Àngel Guimerà. La responsable del muntatge serà la coreògrafa vendrellenca Gemma Güell. Ja a les 20h, el periodista i escriptor Xavier Sanjuan serà l’encarregat de pronunciar el III Pregó de la lectura del Vendrell.

Els actes del dia 22 acabaran amb una sessió de Cinema- Concert a l’escola Músics, a partir de les 20.30h. Allí s’hi projectarà la pel·lícula muda “The Cameraman” de Buster Keaton, a la què hi posarà música en directe el pianista Carles Robert. L’acte s’inclou també en el cicle de Jazz a l'Auditori.

Ja el dissabte 23, Diada de Sant Jordi, la Biblioteca acollirà el gruix dels actes durant el matí. De 10h a les 13h, es durà a terme l'activitat «1 imatge val 1000 paraules», que és la tercera edició de la proposta de la “Cita a cegues amb un llibre”, que consisteix a oferir una sèrie de llibres embolcallats de manera que resulta impossible identificar de quin títol en concret es tracta. A les 11h, la Biblioteca acollirà també una tertúlia amb els joves escriptors vendrellencs (Gemma Ventura i Lluís Servé), moderada per Llorenç Avinyó. I a les 12.30h es farà la presentació del llibre “El Vendrell 14. El tricentenari 1714-2014”.

El dia de Sant Jordi també tindrà un espai per a l’homenatge a Pau Casals. Serà a les 19h, a l’Auditori Pau Casals, amb l’espectacle “The Song of births”, un projecte del músic i compositor japonès Akira Inoue.

L’abril de 1961 Pau Casals va visitar el Japó. L’impacte cultural i espiritual d’aquell viatge va ser molt gran. 55 anys després, del Japó arriba un tribut a Pau Casals, de la mà de la cançó popular catalana que ell va popularitzar com un himne de pau i llibertat que traspassa fronteres. El geni musical i els ideals pacifistes que defensà Pau Casals van ser compartits per molts joves japonesos. Entre ells, el brillant violoncel·lista Yoritoyo Inoue (1912-1996), havia estat enviat al camp de batalla durant la II Guerra Mundial, i retingut durant tres anys a la URSS, i després de l’encontre amb Pau Casals va transmetre la música i el missatge de Casals a les noves generacions, per tot el país.  El seu fill, Akira Inoue, ha impulsat aquest projecte “Renga- el cant dels ocells”. En el “renga”, un tipus de poesia col·laborativa, cada autor afegeix un fragment a un poema. Emprant “El cant dels ocells” com l’inici d’un gran poema, Inoue ha convidat a músiques de diverses especialitats, a fer les seves pròpies interpretacions de la melodia, establint un diàleg musical enriquidor que connecta pobles i cultures.

L’organització del projecte d’Akira Inoue a Catalunya està organitzat per la Fundació Pau Casals, el Consulat General del Japó a Barcelona, l’Auditori Pau Casals del Vendrell, l’Auditori de Barcelona, amb el recolzament especial de Kazushi Ono, director titular de l’OBC, i de Yuriko Ono, de l’Associació Japonesa d’Amistat amb Catalunya, el Museu de la Música, l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i el suport de l’empresa SUBARU.

Per la seva banda, també el dia 23 d’abril, el Museu Deu homenatja durant tot el dia al pallasso cubellenc Charlie Rivel, en el 120è aniversari del seu naixement. Ho fa amb una exposició de dibuixos de la reserva del Museu sobre Rivel, obra de l’artista Joan Soler-Jové. La mostra es podrà visitar d’11h a 14h i de 17 a 19h. El Museu Deu també oferirà uns punts de llibre als primers 50 visitants i 2 llibres als dos primers.

L'últim acte del dia 23 és el concert organitzat per l’Escola Municipal de Música Pau Casals titulat “Homenatge a Mompou. Cançons i danses” a càrrec del Cor Zóngora i el pianista Jordi Solé. La cita serà a les 21h, a l’EMMPAC. Hi col·labora Centrescènic i l’entrada té un cost de 5 euros.

Per últim, el diumenge 24 d’abril el Museu Pau Casals oferirà una visita teatralitzada a les dotze del migdia, per la qual es requereix fer reserva prèvia al telèfon 977 68 42 76.        



©2019 Ajuntament del Vendrell