01-26 EDUSIwLa Sala de Plens de l’Ajuntament del Vendrell ha acollit avui una roda de premsa per donar a conèixer el projecte que, per unanimitat de tots els grups polítics del Consistori, s’ha presentat a la convocatòria del Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas vinculada al programa de fons europeus FEDER.

Es tracta de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat “Construint El Vendrell”, un projecte que inclou elements de transformació física del municipi, així com també de cohesió social, dinamització econòmica i millores mediambientals.

L’estratègia estableix dos eixos urbans que hauran d’articular i cohesionar el nucli del Vendrell: l’eix de la Riera de la Bisbal i l’eix del centre fins a la zona escolar i esportiva. En paraules del regidor d’Urbanisme, Josep Mercadé, amb les actuacions d’aquest programa es podrà aconseguir millorar la qualitat de vida al municipi i aconseguir un entorn més amable i endreçat. Una de les actuacions prioritàries és convertir la Riera de la Bisbal en un element vertebrador dels espais públics i convertir-la en una ròtula urbana per aconseguir una ciutat més compacta.

De la seva banda, el regidor de Promoció Econòmica, Kenneth Martínez, ha insistit en què a partir de la identificació prèvia dels problemes socials i urbanístics del Vendrell en àrees com la mobilitat, l’aparcament, la gestió de residus, l’atur, l’habitatge o la fractura digital s’han definit unes línies estratègiques per solucionar-los. Es tracta, però, d’actuacions i concretes i tangibles que, aixó sí, s’han d’ajustar als objectius temàtics que estableix la Unió Europea en la mateixa convocatòria: 1) millorar l’ús i la qualitat de les TIC i l’accés a les mateixes, 2) afavorir la transició a una economia baixa en carboni, 3) conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència dels recursos i 4) promoure la inclusió social i lluitar contra la pobresa i qualsevol forma de discriminació.

Al voltant d’aquests eixos les actuacions han de prioritzar la mobilitat a peu i en bicicleta (per exemple, camins escolars), les àrees verdes i espais públics que afavoreixen les relacions socials, les activitats comercials, l’emprenedoria o la dignificació i la potenciació cultural i turística de la zona del c/ Quatre Fonts i el Pont de França. Unes actuacions, totes elles, dirigides a generar un efecte multiplicador a partir d’un entorn urbà amable que estimuli un creixement econòmic sostenible.

En un termini aproximat de dos o tres mesos es coneixerà la resolució de la convocatòria. En el cas d’aprovar-se, els projectes seleccionats es cofinancen al 50% i fins a un màxim de 5 milions d’euros i la seva execució material acaba a finals de l’any 2023.

Els grups polítics que han assistit a la roda de premsa, PxC, C’S i PP, han destacat la importància d’aquest projecte ambiciós per iniciar el camí cap a una millora de la sostenibilitat del Vendrell, així com la millora de la connexió amb els barris marítims o la dinamització de sectors claus com el comerç i el turisme. També han posat l’accent en el fet que el projecte contempla la promoció de les Tecnologies de la Informació en estratègies de desenvolupament urbà a través d’actuacions en l’administració electrònica local i Smart cities.

Segons l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, aquest projecte integral, juntament amb un altre d’intervenció als barris marítims que s’ha de sol·licitar en una altra línia de finançament FEDER, és la gran oportunitat que té el Vendrell en els propers anys per impulsar un període de desenvolupament sostenible i inclusiu. Es preveu que el projecte compti amb un procés participatiu de la ciutadania i dels agents socials.

Més informació:  http://www.elvendrell.net/ajuntament/desenvolupament-urba-sostenible-feder



©2019 Ajuntament del Vendrell