10-05 Gralles vinardellswLa programació de l’Auditori Pau Casals, corresponent al Cicle de Tardor, reprèn la seva activitat aquest proper divendres 9 d’octubre, a les 22 h, amb el destacat concert “Música de Gralles”, que arriba ja a la seva desena edició, emmarcat en els actes de la Fira de Santa Teresa del Vendrell.

Aquest any els grallers del Vendrell han decidit celebrar aquest desè aniversari sent els protagonistes del concert, amb els quatre grups de gralles del Vendrell: Les Gralles del Baix Penedès; els Tocats de Canya; Els Mosquits i Els Aixats; i convidant al grup Els Vinardells. Tots ells han tingut cura de fer una selecció interessant d’obres a interpretar. Com a mostra en destaquen El vestit d’en Pasqual (Joan Viladomat), per Les Gralles del Baix Penedès; Good Night (John Lennon), pels Tocats de Canya; Toc de processó (tradicional) pels Mosquits i Oye como va (Tito Puente) pels Aixarts.

El grup Els Vinardells, que es farà càrrec de tota la segona part del concert, està integrat per Jordi Mestres, Maria Mestre i Jordi Catasús, gralles; i Xavier Vila, percussions. És un grup que va crear-se l’any 2004 amb l’objectiu de fer un grup estable de tres gralles i timbal, i interpretar tant el repertori més tradicional com el més contemporani i de nova creació. Reflex d’aquesta voluntat és el repertori de les obres que han escollit pel concert d’aquest divendres, on hi ha el Ball solemne de l’Àliga de Vilafranca de Miquel Benito; Monzuno e dintorni, de Ricardo Tesi, i La muixeranga d’Algemesí, entre altres obres.

En aquests deu anys de música de gralles al Vendrell s’han estrenat onze peces per a gralla, signades per compositors com Jordi Fàbregas, Joan Cuscó, David Puertas o Salvador Brotons, entre altres. S’han publicat quatre llibres de partitures per a gralles i cada any s’ha convidat a un grup diferent, procurant recórrer la geografia sonora del país.



©2019 Ajuntament del Vendrell