DSCF9954c 250Xavier Valls, pare de l'actual primer ministre de França, va compartir amb Fenosa el fet de ser un artista català de l’Escola de París.

El dilluns 14 de setembre, a la tarda, la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell (C/ Major, 25) va inaugurar l’exposició “Xavier Valls i els llibres”. L’acte va comptar amb la presència de Luisa Valls, vídua de Xavier Valls, i va ser presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, i per l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer. També hi va ser present el cònsol de França a Barcelona.

Xavier Valls (Barcelona 1923 – 2006), pare de l’actual primer ministre de França, Manuel Valls, compartia amb Apel·les Fenosa el fet de ser un artista català de l’Escola de París. Només constatant els autors que Xavier Valls va il·lustrar (els poetes Magí Valls, Marià Manent, Josep Maria Llompart o Jaume Agelet i Garriga, en llengua catalana, i Salah Stétié i Guillevic, en llengua francesa; escriptors com Rafael Lasso de la Vega, Alejo Carpentier i Jaime Valle Inclán, i crítics i historiadors de l’Art com Antonio Bonet Correa, Antoni Marí, Arturo Ramon, Miguel Fernandez-Braso, Juan Manuel Bonet, Jean Piaget, Marc Le Bot i Antonine Terrasse), ens podem fer una idea de la singularitat de l’artista i la seva proximitat amb la literatura a través de la seva producció bibliogràfica, tal com es recull en aquesta mostra. Si afegim els textos que va dedicar ell mateix a pintors com Rafael Benet o Luis Fernández, veurem amb claredat com maldava per situar-se en el seu temps sense orientar-se vers els valors canònics de la literatura i les arts. Si Xavier Valls va anar contra corrent com a pintor que preservava la seva individualitat i poètica particular, també quan es tractava d’il·lustrar un llibre optava per autors propers al seu criteri vital. Aquesta cronologia vinculada a les edicions bibliogràfiques es també un autoretrat, una aproximació a la coherència d’un pensament i una manera d’entendre la pintura, el dibuix i el llibre.

El director de la Fundació Fenosa, Josep Miquel Garcia, va explicar que “s’ha volgut posar un gra de sorra per reivindicar la figura de Xavier Valls, un gran pintor que va patir el que molts dels artistes d'aquí emigrats a París van patir, que ni se'ls considerava catalans ni se'ls acabava de considerar francesos”. Per a Luisa Valls, vídua de Xavier Valls, va ser un acte molt emotiu perquè va recordar les visites que feien a l’Apel·les i a la Nicoles a la casa del Vendrell. El conseller de Cultura va manifestar que aquesta exposició és el primer pas per reconèixer el llegat d’un pintor que “va ser clau en la vida cultural de Catalunya”. L’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, va aprofitar l’ocasió per anunciar que ”la Generalitat farà una aportació econòmica perquè es pugui rehabilitar una part del Museu Apel·les Fenosa”.

L’exposició restarà oberta fins al final de novembre del 2015.©2019 Ajuntament del Vendrell