09-11 ofrena diadaEl passat divendres 11 de setembreal matí, al cementiri del Vendrell, es va dur a terme la tradicional ofrena floral a la tomba de Pau Casals amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Mig centenar d'entitats, institucions i diversos col·lectius, així com ciutadans a títol individual, van prendre part en aquest acte, on el record cap als valors humans del Mestre Pau Casals va ser el fil conductor.

L'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, com cada 11 de Setembre, es va referir al fet que el Vendrell s'aplega a l'entorn del símbol que representa Casals per renovar el compromís amb els valors que ell va defensar: pau, justícia i llibertat, «fent-los presents en el dia d'avui, en la celebració de la Diada, també com a manifestació d'allò que desitgem pel present i futur de Catalunya». Una pau, va afegir l'alcalde, «que només pot ser el resultat de la capacitat de diàleg entre les persones per trobar els elements que fan possible la convivència sense imposicions, resultat també de l'equilibri i el consens». I una justícia, va afegir Martí Carnicer, «que és la base essencial d'aquest futur de convivència». En aquest sentit, va manifestar que en els darrers temps es constata que un dels efectes de la crisi és l'augment de les desigualtats. Concretant, va dir que «avui estem contemplant el patiment dels refugiats. I trobem a faltar les reaccions d'homes i líders, com el Mestre, que fins i tot va renunciar a allò que era la seva vida, la música, com a protestat per la insensibilitat amb que els països occidentals assistien a esdeveniments que anaven en contra de la justícia». Martí Carnicer també va ressaltar en el seu parlament "com la força del catalanisme com a corrent polític ha estat la seva capacitat de representar la nació sencera, més enllà dels sentiments d'identitat individuals i de la intensitat d'aquests».

A continuació es va fer la lectura de la Glossa institucional, que va anar a càrrec del Director General de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo. Va iniciar la seva intervenció transmetent una salutació afectuosa de la vídua del Mestre, Marta Casals, a tots els vendrellencs, i agraint-los el seu compromís permanent amb la difusió dels valors humans del Mestre. Pardo va recordar com Casals va ser un defensor infatigable de la justícia social i de la democràcia i també va senyalar com l'insigne violoncel·lista va connectar sempre la seva preocupació per allò local amb la seva visió global. En aquesta línia va recordar algunes cites de Pau Casals, plenament vigents amb situacions com les que es viuen actualment a Catalunya i al cor d'Europa: «L'amor pel propi país és una cosa esplèndida. Però per què aquest amor s'hauria d'aturar a la frontera!» i "La música transcendeix les fronteres de la llengua, de la política i de les nacions".

L'acte institucional va continuar amb un breu concert de dues alumnes de l'Escola Municipal de Música Pau Casals, que va incloure El Cant dels Ocells. Es va finalitzar amb la interpretació de l'Himne Nacional de Catalunya.

A la tarda hi va haver una ballada de sardanes a la Rambla amb la Cobla La Principal de la Bisbal, organitzada per Dansaires del Penedès i Foment Sardanista Vendrellenc.

Parlament de l'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer

Glossa del director general de la Fundació Pau Casals



©2019 Ajuntament del Vendrell