08-19 junta local seguretat04 webLa Junta Local de Seguretat va valorar positivament les accions de la Policia Municipal del Vendrell en la reducció d’atropellaments en passos de vianants.

La sala polivalent de Vil·la Museu Pau Casals, ubicat al barri marítim de Sant Salvador del Vendrell, va acollir ahir al migdia la reunió de la Junta Local de Seguretat, que va fer balanç del treball dels diferents cossos policials que operen al municipi entre el juliol del 2014 i el juny del 2015, a la qual van assistir l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer; el conseller d’Interior, Jordi Jané; el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona, Quim Nin; el director general d’Administració de Seguretat, Jordi Jardí, el director del CAT112, Frederic Adan; el director dels Serveis Territorials del Departament d’Interior a Tarragona, Joan Carles de la Monja; el regidor de Governació de l’Ajuntament del Vendrell, Rafel Gosálvez; l’intendent cap de la Regió Policial Camp de Tarragona, Jaume Giné; l’inspector de la Policia Municipal del Vendrell, Jordi Altarriba; l’inspector cap ABP Reus, Octavi Jesús Ruano (a partir de setembre); l’inspector cap ABP Baix Penedès, Agustí Migó (a partir de setembre); representants de la Guàrdia Civil, el sergent Juan Antonio Sepúlveda i el capità Jacinto Tarín, i el cap provincial d’Operacions de Tarragona del Cos Nacional de Policia, Antonio Álvarez.

L’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, va explicar que en aquest període s’han reduït en un 5,4% els fets penals, en un 12% els accidents de trànsit, en un 23% els accidentats i en un 4,7% les incidències de convivència i civisme. Sobre totes aquestes dades, que indiquen una tendència positiva en matèria de seguretat ja reflectida en juntes celebrades anteriorment, l’alcalde va destacar el tema de la disminució d’atropellaments en passos de vianants. En anteriors reunions s’havia constatat que la majoria d’accidentats en la via pública es produïen en aquests espais i, per això, es va posar en marxa una prova pilot de prohibir l’estacionament de vehicles a prop d’alguns de vianants per millorar la visibilitat, tant per als conductors com per a les persones que van a peu. I en aquells llocs on s’ha dut a terme aquesta actuació no s’han produït més accidents en aquest concepte. Per aquest motiu, la mesura s’anirà aplicant en altres passos de vianants i, fins i tot, el conseller d’Interior, Jordi Jané, va anunciar que aquesta experiència es faria extensiva a altres municipis.

Continuant en matèria de trànsit, el conseller d’Interior va explicar que “si bé és veritat que han disminuït els accidents, cal dir, però, que han augmentat en un 29,4% els delictes contra el trànsit”. Aquestes dades s’han registrat per un increment dels controls amb l’objectiu d’evitar futurs delictes i accidents. Del total de delictes contra el trànsit, el 50% han estat persones que anaven sense permís de conduir (la meitat per no haver-ne tingut mai i l’altra meitat per haver perdut tots els punts) i un 30% per haver superat la taxa d’alcohol permesa. D’altra banda, en matèria de seguretat, el conseller va destacar la baixada important de robatoris amb força (-16%), d’estrebades (-55,2%) i de delictes contra el patrimoni (-9,2%). En negatiu, hi ha hagut un increment, del 8% (2014) al 14% (2015) en delictes en establiments comercials, “sobre els quals a partir d’ara hi posarem més atenció”, va declarar Jordi Jané.

Sobre el fenomen del top manta, tant l’alcalde com el conseller van coincidir a l’hora de destacar la bona col·laboració entre la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra amb un treball conjunt i reiterat que ha tingut un efecte dissuasori. En aquest sentit, Martí Carnicer va constatar que “gràcies a les operacions policials conjuntes de control i de prevenció, s’ha aconseguit una reducció substancial de la presència de manters al passeig Marítim de Coma-ruga”. L’alcalde del Vendrell va explicar que “s’ha passat d’uns 300 venedors de top manta que es van arribar a comptabilitzar fa uns cinc anys a uns màxims d’entre 30 o 40 en els darrers anys i en moments puntuals”.

La Junta Local de Seguretat també va servir per explicar que hi haurà un canvi d’inspector cap de l’ABP Baix Penedès a partir del mes de setembre, en què Octavi Jesús Ruano passarà a ser l’inspector cap de l’ABP Reus i el seu lloc serà ocupat per Agustí Migó. Tant l’alcalde com el conseller van agrair a Octavi Jesús Ruano el servei realitzat en la Comissaria de Mossos d’Esquadra del Vendrell.



©2019 Ajuntament del Vendrell