08-04 Observatori Mercat LaboralLes dades de l’afiliació a la Seguretat Social, segons la residència de la persona afiliada, són un bon indicador de l’evolució de l’ocupació laboral. En aquest sentit, considerant la comarca del Baix Penedès, la província de Tarragona i els municipis del Vendrell, Calafell, Cunit i l'Arboç es constata com, des del mes de juny de l'any passat, es produeix una recuperació d'afiliats a la Seguretat Social comparant les xifres amb la dels mateixos períodes trimestrals de l'any 2013.

L'augment més significatiu es dóna en el mes de març d'enguany (última dada trimestral publicada per IDESCAT), amb un increment d'afiliacions del 3.5% respecte del mateix període de l'any 2014 per a la comarca i d’un 4.6% per al conjunt de la província. Aquesta tendència es manté des de juny del 2014, el que representa un any de creixements continuats.

El Vendrell, a l’igual que els altres municipis, inicia també la seva recuperació el juny de 2014, una evolució positiva que ha mantingut fins el moment. Amb referència a l'última dada publicada (març 2015), el creixement del municipi respecte de març 2014 ha estat del 3.2%, el millor registre trimestral des que s'inicia la recuperació de les afiliacions al juny del 2014.

Les dades del Vendrell per règim de cotització mostren una evolució positiva tant per les afiliacions de Règim General com per les de Treballadors Autònoms. És aquest últim col·lectiu el que va iniciar primer la seva recuperació, amb un 1.6% al març de 2014, encara que en els últims períodes, malgrat continuar amb dades positives, ha moderat significativament el creixement. Pel que fa a les afiliacions al Règim General, els creixements des del trimestre de juny de 2014 presenten increments continus fins a l'última dada del 4%, al març de 2015.

En paral·lel a les dades de la Seguretat Social, una altra dada complementària per a l'anàlisi de l'evolució de l'ocupació són les contractacions. Pel que fa al Vendrell, el volum acumulat de contractacions a mes de juny és de 4.105, un 15% més que la dada acumulada de gener a juny de 2014. La mitjana de contractacions mensuals fins data de juny és de 684, mentre que la mitjana de contractacions del mateix període en 2014 va ser de 595.

Una altra dada d'interès és que es redueix lleugerament la temporalitat de les contractacions, que passa a ser del 87.3% mentre que en el total del 2014 va ser del 90.9%. Un 31% de les contractacions temporals té una durada d'un mes o menys i el 63% tenen una durada igual o inferior als sis mesos. Per altra banda, el 42% de les persones contractades es troben en la franja dels 30 als 45 anys i el percentatge per gènere és pràcticament igual.

Per tipus d'activitat, el 42.5% corresponen a activitats relacionades amb la restauració, els serveis personals i vendes, mentre que el 29.1% són d'ocupacions elementals, sense qualificació. El principal sector és el de Serveis que concentra el 89.5% dels contractes.

El regidor d’Ocupació, Kenneth Martínez, comenta: ”Des del 2014 hi ha una recuperació continua en el nombre d’afiliats a la Seguretat Social i en aquests moments tenim més afiliats que al març del 2013. Tot i que les dades són positives, la precarietat d'aquesta recuperació s’observa en la temporalitat de les contractacions i que es concentren en activitats de restauració, vendes i ocupacions elementals, molt dependents de les conjuntures econòmiques. Per tant, encara tenim pendent atreure la inversió d’altres sectors econòmics que puguin diversificar i donar més sostenibilitat a l’estructura econòmica del municipi.”

 

Gràfics

 

 

 

 

 

 



©2019 Ajuntament del Vendrell