P1030519wEl passat divendres 17 de juliol va tenir lloc, a la Sala Polivalent de la Vil·la Museu Pau Casals, un acte de reconeixement de l’artista Antoni Ollé Pinell.

L’acte va comptar amb la presència de Martí Carnicer, alcalde del Vendrell, Eva Serramià, presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès i regidora de Cultura del Vendrell, Natàlia Elies, donant del fons documental, Nati Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, les autores Dra Immaculada Socias i Esther Alsina i del Dr Francesc Fontbona, membre numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, el qual fou l’encarregat de fer la presentació del llibre.

La vetllada es va iniciar amb la projecció de l’audiovisual “Antoni Ollé Pinell i la platja de Sant Salvador” elaborat per l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès que vincula l’artista al Vendrell per les estades estivals de la família Ollé-Sanromà a la platja de Sant Salvador i dóna a conèixer part del fons documental que conserva l’Arxiu Comarcal.

A continuació va tenir lloc la presentació del llibre titulat “El fons documental d’Antoni Ollé Pinell (Barcelona, 1897-1981) a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès”, obra d’Immaculada Socias i Esther Alsina, professores de la Universitat de Barcelona. El llibre, editat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal del Baix Penedès amb la col·laboració de l’Ajuntament del Vendrell, és fruit de la investigació que les autores han portat a terme del fons documental de l’artista barceloní Antoni Ollé Pinell (1987-1981) que es troba dipositat a l’Arxiu Comarcal arrel de la donació que Natàlia Elies Tremolada va fer a l’Ajuntament del Vendrell l’any 2010. L’objectiu principal és donar a conèixer aquest personatge vinculat al Vendrell que fou un reconegut gravador, a l’hora que també es dedicà a la pintura i la fotografia. Aquest treball d’investigació permetrà que la seva figura deixi de ser desconeguda al Vendrell i passi a formar part del grup destacat d’artistes que venien a estiuejar a Sant Salvador. Tanmateix, les autores han estudiat el fons documental dipositat a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès i l’han integrat amb l’obra d’Antoni Ollé que es troba en altres institucions com la Biblioteca de Catalunya, el Museu de Montserrat, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i la Reial Acadèmia de Bones Lletres. Una aportació destacada del llibre és que reprodueix l’àlbum de dedicatòries que Antoni Ollé va fer dedicar a la seva filla Teresa Ollé coneguda com a Titina. Aquest àlbum conté trenta-dos dedicatòries d’amics d’Antoni Ollé, tots artistes de reconegut prestigi: pintors, il·lustradors i gravadors com Ricard Opisso i el seu fill, Alfred Opisso, Josep Maria Fàbregas, Joan Garcia-Junceda i Jaume Pla; també escriptors com Clementina Arderiu i Carles Riba; músics i compositors com Enric Casals i la seva filla Pilar Casals, etc. L’autoria d’aquestes dedicatòries reflecteixen l’entorn cultural i artístic d’Antoni Ollé i l’esplendor d’una època.

També es va inaugurar l’exposició “Descobrint Antoni Ollé Pinell” realitzada per l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, amb la col·laboració de l’Ajuntament del Vendrell i el Consell Comarcal del Baix Penedès, que té com objectiu donar a conèixer la seva figura en tots els vessants artístics en què va destacar: gravat, pintura i fotografia. Tanmateix s’exposen obres originals de l’artista cedides per la Vil·la Museu Pau Casals i per col·leccions particulars. Aquesta exposició es podrà visitar fins al 13 de setembre en l’horari habitual del Museu.



©2019 Ajuntament del Vendrell