07-16 roda premsa festa major2 250Ahir a la tarda, al terrat de la Biblioteca Pública Terra Baixa, va tenir lloc la presentació de la Festa Major del Vendrell 2015, a càrrec dels Administradors de Santa Anna; de la regidora de Festes, Eva Serramià, i l’alcalde, Martí Carnicer.

Del 25 al 28 de juliol el Vendrell viurà quatre dies molt intensos, amb propostes per a tots els públics. Tot i així, per als dies previs ja hi ha programats diversos actes que començaran a escalfar l’ambient de cara als dies principals. Així, per exemple, el dissabte 18 de juliol es durà a terme el XI Nostrefoc, el concert de gralles, la Nit al Mercat i un concert amb motiu del 50è aniversari d’Els Pastorets del Vendrell, i diumenge 19 de juliol tindrà lloc la 37a Cursa Popular Vila del Vendrell. I durant la setmana es continuaran fent actes previs, com un torneig de pàdel i un concert d’orgue a la fresca, el dilluns 20 de juliol; el II Dia de l’Àliga, el dijous 23 de juliol, amb la inauguració i bateig de l’Aligueta; i el nomenament del Portants d’Honor i l’assaig general dels grups de cultura popular i dels Nens del Vendrell, el divendres 24 de juliol, entre d’altres actes.

El primer dia de la festa grossa, el dia de Sant Jaume, inclourà la tronada i el repic de campanes a les 14 h i, ja a la tarda, a les 20 h, es durà a terme un espectacle inaugural infantil a càrrec de la companyia la Banda Forània, a la plaça Vella. A les 22:30 h, hi haurà l’acte inaugural a càrrec del Ball de Malcasats, amb motiu del seu 15è aniversari; a les 23:15 h està previst el castell de focs artificials, als peus de la torre de Botafoc, i, tot seguit, els concerts d’empalmada amb Cru!, Teràpia de Shock, Itaca Band i Raggattuning.

El dia de Santa Anna, 26 de juliol, arrencarà ja amb les matinades a càrrec de Les Gralles del Baix Penedès i els grallers Tocats de Canya. A les 10 h, l’església acollirà l’ofici solemne en honor a Santa Anna, amb l’acompanyament musical de la cobla de tres quartans Ço del Botafoc. A les 11 h, a la plaça Vella, es farà la Ballada d’Honor a Santa Anna i, tot seguit, la cercavila de cultura popular, que enguany incorpora el Lleó, el Lleonet i l’Aligueta. També s’incorporarà la presència de les majorettes de l’Agrupació Musical Santa Anna. Com ja és tradicional, la cercavila acabarà de nou a la plaça Vella, on seguiran els versos dels Diables i l’actuació castellera dels Nens del Vendrell. Cal dir que, enguany, la colla s’ha marcat la fita de fer el 5 de 8 per la Festa Major. Al vespre, des del carrer de les Roquetes, s’iniciarà el Correfoc, amb la participació de disset grups, que finalitzarà a la plaça Vella amb l’encesa de lluïment a càrrec de tots els grups i amb la tradicional carretillada del Ball de Diables. Tot seguit, es donarà pas a l’encesa del campanar, un altre dels actes més significatius de la Festa Major vendrellenca. Els concert jove de la nit anirà a càrrec d’AlQuadrat, Els Catarres i Zoo.

El dia 27, Dia de Santa Anneta, es continuarà amb el desdoblament de la cercavila de grups de cultura popular, que ja es va fer l’any passat i que va tenir una bona acollida. Al matí, es farà la cercavila infantil i, a la tarda, la dels grups d’adults. Al migdia, a la plaça Nova, es farà un concert-vermut i, a la nit, al Pèlag, es podrà gaudir de la Festa 40 Principals.

Del dilluns 28 de juliol, Dia del Gos, entre moltes altres propostes, en destaca el trasllat de la imatge de Santa Anna a casa d’un portant d’honor, les representacions del Ball de Malcasats, l’actuació de l’Esbart Vila del Vendrell i l’encesa d’un quilòmetre de traca, que enguany s’encendrà més tard com a cloenda de la Festa Major i per enllaçar amb el concert de la nit que anirà a càrrec de Carmina Wanted, Els Patch i Rumbalbar.

Els Administradors van explicar que s’ha treballat per millorar la programació de l’any passat i que, en aquest sentit, han aconseguit un programa farcit d’actes, que posa èmfasi a la cultura popular i que incorpora novetats. Sobre aquest darrer punt, van destacar la Holi Colours, l’acte d’entrega del pergamí dels padrins de la Festa Major, la programació d’actes en nous espais del municipi i la posada en servei d’un autocar que el 26 de juliol, Santa Anna, connectarà dia i nit els barris marítims amb el nucli de la vila per facilitar l’accés als actes festius. Tots els actes es podran consultar de forma detallada en el programa de la Festa Major, que tindrà dos formats, un de mà gratuït i un en forma de llibret de pagament que es podrà adquirir juntament amb una bandera amb els colors del municipi. També s’activarà el web www.festamajorvendrell.com, on es podrà consultar tota la informació relativa a la Festa.

La regidora de Festes, Eva Serramià, va destacar la gran vitalitat dels grups de cultura popular i dels grups de foc i l’organització d’un programa d’actes que fa viure la Festa Major d’una forma especial als vendrellencs i també a les persones que ens visiten aquests dies. D’altra banda, Eva Serramià va posar de relleu la necessitat d’un protocol que institucionalitzi la Festa Major per fer-la més participativa, més segura i més estable, amb l’objectiu que sigui declarada Festa d’Interès Cultural.

L’alcalde, Martí Carnicer, va destacar la unió de la tradició i del present en una Festa Major que, juntament amb els actes de cultura popular, el foc i els castells, presenta novetats, s’expandeix en el municipi i, en definitiva, acaba sent la festa de tots, al gust de totes les edats i preferències.

Tant l'alcalde com la regidora de Festes van agrair la tasca dels Administradors de Santa Anna i la col·laboració de les entitats de la vila, així com dels patrocinadors, ja que, amb l'esforç de tots, es pot tirar endavant un any més un programa amb propostes de qualitat. I van convidar tothom a gaudir de la Festa Major.



©2019 Ajuntament del Vendrell