07-02 rp musica vila2wEl festival de música tradicional del Vendrell Música a la Vila ha presentat la programació de la 27a edició, que es durà a terme el proper mes d’agost. Un any més, el cicle arrenca amb la voluntat d’apropar i difondre la música tradicional al públic més ampli possible, i alhora, d’engruixir encara més l’oferta musical durant l’estiu, quan el Vendrell s’omple de visitants i estiuejants.

Com ja és habitual en els últims anys, els concerts tindran lloc els dimecres d’agost a la plaça del Tívoli, un espai acollidor, al centre de la vila, i que té al costat l’Escola Municipal de Música Pau Casals, que actua com a comodí els dies en què el temps no permet dur a terme els concerts a l’exterior.

El festival Música a la Vila 2015 s’iniciarà el 5 d’agost amb el concert de Miquel Gil i Pep Gimeno “Botifarra”, dues de les veus més importants del panorama musical valencià, que presentaran l’espectacle conjunt Nus. A través de la veu, la guitarra i les petites percussions, es mostraran al públic seguidilles, batres, havaneres, jotes i fandangos, representatius de la cultura popular valenciana.

El dia 12 d’agost hi haurà doble concert. D’una banda, el festival torna a programar un concert infantil, a les 20 h. Enguany estarà protagonitzat per Xavi Lozano, un músic multiinstrumentista amb una gran destresa per fer sonar i construir melodies amb instruments insòlits per la seva quotidianitat. Lozano demostra com alguns objectes que es veuen cada dia es poden convertir, en un tres i no res, en trompetes, flautes i timbals. D’altra banda, el mateix 12 d’agost, però a les 22 h, serà el torn de l’Eliseo Parra Trio, que presentarà el seu últim treball de cançons tradicionals, El Man Sur. A més d’Eliseo Parra (veu, guitarra i percussió), el trio el formen Xavi Lozano (flautes, saxo i veu) i Josete Ordóñez (cordes i veu).

El Música a la Vila d’enguany ha programat també una aposta més nova: l’actuació del grup Mox, el 19 d’agost, a les 22 h. Aquest grup de Puçol (València) arriba al Música a la Vila gràcies a l’acord al qual ha arribat el festival vendrellenc amb el concurs Sons de la Mediterrània, que cada any portarà el seu guanyador al Vendrell. Mox presentarà al Tívoli el seu nou treball, Tuactes i remomboris, en què es barregen estils musicals populars tradicionals, com el cant del batre, el fandango, la tarantel·la, la jota o el dansà, amb una evolució cap al rock i el pop.

El festival d’enguany acabarà el 26 d’agost amb un altre plat fort: l’actuació de Carles Belda (acordió diatònic i veu), que presentarà el disc 24 rumbes acompanyat de Rafalito Salazar a la guitarra i de Joanet de Mataró als bongos. Un treball amb rumbes creades per l’autor o d’altres acordionistes, adaptacions d’altres obres diatòniques, aproximacions a clàssics del gènere i incorporacions de música tradicional.

Com a novetat  d’aquesta 27a edició, el Música a la Vila estrena un blog (www.musicalavila.blogspot.com) en què es pot trobar tota la informació del festival, així com un compte a Twitter on es podran seguir les notícies més actualitzades (@musicaalavila). Enguany també, com a novetat, un membre de la comissió del festival vendrellenc Música a la Vila participarà com a membre del jurat en el concurs Sons de la Mediterrània, en el marc de col·laboració d’aquests certàmens dedicats a la música d'arrel.

L’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, ha destacat que aquesta col·laboració és una mostra més del prestigi i la consolidació del Música a la Vila.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell