03-25 rp balanç eina 250L’atur és el principal problema del Vendrell i de tot el país, i L’EINA té com a raó de ser col·laborar en la lluita contra l’atur a través de la formació, la intermediació amb les empreses i l’impuls en la creació de noves empreses. Després de la fallida de la construcció, que era el principal sector econòmic del municipi i que va provocar un increment de l’atur l’any 2008 de 1.154 persones, la destrucció de llocs de feina va continuar fins arribar al màxim d’aturats al febrer de 2013 amb 4.768 persones. Des de llavors, i per primera vegada des de l’inici de la crisi, el nombre d’aturats s’ha anat reduint respecte a l’any anterior, en un 5,8% i 275 aturats menys al desembre de 2014, i en 184 respecte al febrer de 2014. En aquest mateix sentit, l’any passat es van realitzar 1.130 contractes més que l’any anterior i el nombre de nous autònoms també s’ha incrementat un 1,1%, fet que sembla indicar una millora del mercat laboral.

Durant tot aquest mandat, L’EINA (Servei d’Ocupació i Espai Empresarial) ha desenvolupat programes subvencionats pel SOC i el Departament d’Empresa per a persones a l’atur i empresaris per un valor d’1.5 milions d’euros anuals. Entre aquestes iniciatives, com a novetats del 2015, destaca l’actuació per convidar empresaris belgues del sector de la logística per visitar els polígons de la comarca perquè s’instal·lin al Penedès (missió inversa) i el programa, amb recursos municipals, destinat a impulsar el treball autònom, subvencionant la quota mensual d’autònoms durant el primer any. En total, des del 2012, L’EINA ha intervingut directament en la contractació de 384 persones, i en l’alta de 230 nous autònoms i de 63 persones contractades en les 198 empreses creades.

La formació ocupacional ha atès un total de 482 persones en els àmbits dels idiomes (atenció al públic), informàtica (internet i ofimàtica), comerç i magatzems, i 307 joves menors de 25 anys en els àmbits de mecànica de vehicles lleugers, comerç, magatzems i hostaleria.

A més, L’EINA ha aconseguit l’autorització del SOC per actuar com a agència de col·locació i, en la seva funció d’intermediació ha col·laborat en la selecció de personal d’empreses importants com Mercadona o Bonpreu. Igualment, col·labora amb la Regidoria d’Educació en la lluita contra el fracàs escolar i la millora educativa amb els programes PQPI-PTT, “Endavant” i l’Escola d’Adults, i amb el Col·lectiu d’Aturats del Baix Penedès amb la cessió d’horts al Fondo del Mata.  

Tot i aquests esforços, la comarca del Baix Penedès continua essent la que presenta la taxa d’atur més alta de Catalunya (27%) i el nombre de persones aturades de llarga durada s’ha incrementat, especialment entre els majors de 45 anys. Igualment, els nous contractes són majoritàriament temporals i, d’aquests, més de la meitat inferiors als tres mesos. Aquestes dificultats expliquen l’acord al qual es va arribar el passat 2014 amb tots els ajuntaments de la comarca i el Consell Comarcal del Baix Penedès per sol·licitar al SOC participar en el programa “Treball a les 7 comarques”, a fi d’implementar polítiques actives d’ocupació coordinades i específiques a escala comarcal. La dimensió de l’atur al Baix Penedès requereix que la Generalitat assumeixi com a problema de país la nostra situació.  

Per aconseguir reduir sensiblement la taxa d’atur, les actuacions futures han de continuar donant suport a la petita i mitjana empresa (assessorament i formació), i als nous emprenedors, per enfortir els sectors madurs del municipi (comerç i turisme), i continuar col·laborant estretament amb la Xarxa d’Emprenedoria, que compta ja amb més de 300 empresaris del Vendrell i la comarca, com es va fer l’any passat organitzant, conjuntament amb la URV, la primera edició del Dia de l’Emprenedoria del Sud de Catalunya, o amb el projecte Joves amb Idees, adreçat als alumnes de batxillerat.

Per últim, estratègicament, cal continuar l’aposta per captar inversió industrial a la comarca, preferentment en el sector de la logística, que permeti diversificar i augmentar la dimensió del sector empresarial del Vendrell.    



©2019 Ajuntament del Vendrell