Fenosa-casawLa Fundació Apel·les Fenosa inaugurarà el proper divendres 20 de març, a les 19 h, una exposició dedicada a la història de la Casa del Portal, seu de la Fundació. La mostra restarà oberta fins al mes d’abril. L’objectiu de l’exposició és reivindicar la història de la casa, amb cinc-cents anys d’història, datació que la situa com l’edifici conservat més vell del Vendrell i més emblemàtic a la vegada, per la seva condició històrica i pel fet de ser una casa palau renaixentista.

La primera data documentada de l’edifici és de 1518, quan Bernat Nin la inscriu en un capbreu. Nomenat cavaller, Bernat Nin va incorporar a l’arc del Portal l’escut de la família Nin, que s’ha conservat fins avui. L’any 1527 Bernat ven la casa al seu fill, Lluís Nin, que aixeca la torre del portal, tal com és ara. Sovint s’anomena la Casa com a Portal del Pardo. En un document de 1622, trobat a Valls, apareix el nom de Francesc Nin, de la casa gran del Vendrell, “dit Lo Pardo”. El nom de Portal del Pardo ve d’aquest Francesc Nin, que ocupava la casa on ara hi ha la sala d’exposicions de l’Ajuntament del Vendrell.

A final del segle xvii, Raymunda Nin, darrera propietària de la família Nin, es casa amb Ramon Congost, notari públic de Barcelona (actiu entre 1668 i 1713), que esdevé titular de la Casa. Raymunda Nin, però, deixa la casa a la seva filla Maria Rovira, i el seu fill Josep Congost, ciutadà honrat de Barcelona, interposa un plet de propietat.

Entre els anys 1732-1739, mentre es feien les obres de la nova església del Vendrell, la casa fa funcions d’església. En un capbreu de 1761 la casa apareix com a propietat en part de Fèlix Serra, compartida com a Caserna de Cavalleria. Gertrudis Serra Trillas es casa amb el cònsol de França a Barcelona, Jean-Baptiste Aubert, que esdevé propietari de la casa entre 1773 i 1793. Entre 1793 i 1957 la casa passa a ser propietat de la família Guimerà. Fenosa la comprà l’any 1957.

L’exposició recull documents gràfics i objectes de les diverses èpoques com pintures, fotografies, etc. que palesen els canvis soferts per la fesomia de la Casa. Una peculiaritat històrica és que mentre es rehabilitava la planta baixa com a Museu Apel·les Fenosa, varen emergir restes romanes que podrien provenir de les muralles del Vendrell o d’edificacions properes.



©2019 Ajuntament del Vendrell