03-02 rp pacte bera 250El dilluns 2 de març, a la tarda, al Restaurant la Bota de Roda de Berà (a 500 metres de l'Arc de Berà), va tenir lloc una reunió d'alcaldes del Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Calafell i Cunit amb Diputats del Congrés i Senadors de la demarcació de Tarragona per tal d'exposar-los els requeriments d'aquests municipis a l'entorn dels problemes de saturació i d'elevada sinistralitat a la carretera N-340 i demanar-los el seu recolzament.

Després de la reunió, en roda de premsa, es van presentar els acords als quals es va arribar:

1. Demanar una vegada més una reunió amb la Ministra de Foment, que hauria de ser abans de la Setmana Santa (un dels períodes en què hi ha més congestions circulatòries a la N-340).

2. Presentar una proposta parlamentària unitària al Congrés i al Senat per fer la petició de la continuïtat de la gratuïtat de l'autopista AP-7 des d'Altafulla fins al Vendrell.

3. Fer esmenes en els pressupostos del Govern central perquè es destinin recursos per solucionar el problema de la congestió del trànsit a la N-340.

L'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, va explicar que aquest tema s'ha anat tractant des del final del passat mes d'agost al veure que no hi havia solucions per part de l’Estat i es va decidir fer reunions d'alcaldes per fer propostes de forma conjunta. Martí Carnicer va especificar que en tot moment s'ha seguit un procés institucional amb reunions amb la Subdelegació del Govern Central, amb la Delegació del Govern a Tarragona i amb el Conseller de Territori i Sostenibilitat.

Dins d'aquest procés, els diferents ajuntaments han aprovat per ple una proposta conjunta en què es manifesta que la intensitat de circulació de la N-340 que passa pels seus municipis és una de les més altes de tota la xarxa de carreteres, que s'agreuja els caps de setmana, en Setmana Santa i a l'estiu; que això, tal com va recordar l'alcalde de Roda de Berà, Pere Compte, comporta un ús inadequat de vies alternatives a l'interior del territori (urbanitzacions i camins asfaltats) i una elevada sinistralitat, i que el desdoblament de la N-340 ha de ser el menys perjudicial per a un territori que ja està trinxat per diferents infraestructures. Davant de tot això, es va acordar demanar l'acabament de l'A-7 incorporant-la a l'AP-7, alliberant els peatges; que, mentre no es faci aquesta actuació s'alliberi el peatge entre el Vendrell i Torredembarra i, així, descongestionar de vehicles la N-340, i traslladar aquesta petició a la Subdelegació del Govern Central i al Ministeri de Foment, com a administració competent, sol·licitant una entrevista per poder expressar directament aquesta necessitat. No s'ha obtingut mai una resposta per fer aquesta reunió. L'única resposta que s'ha tingut és l'anunci de la bonificació de peatges per a vehicles pesants, una solució a mitges perquè només afecta a una part dels vehicles, quan el trànsit en aquest tram de la N-340 és fonamentalment de turisme familiar que es mou amb vehicle propi. Per tant, els alcaldes del territori consideren aquesta mesura com a insuficient.

El diputat Jordi Jané va expressar que es tracta d'un tema que ja s'ha plantejat al Congrés i al Senat, però ara la voluntat és presentar propostes de forma unitària per solucionar un problema d'una carretera de titularitat estatal, en què l'Estat es desentén del que està passant i s'exigirà la reunió amb el Ministeri de Foment. Jordi Jané va recordar que al desembre ja es va presentar una proposició no de llei per demanar la continuïtat de la gratuïtat de l'autopista fins a Vilafranca del Penedès, perquè més enllà del Vendrell hi ha els municipis de Bellvei, la Gornal i l'Arboç que també pateixen els colapses circulatoris. D'altra banda, també es va fer esment que a les Terres de l'Ebre tenen una problemàtica similar.

En el torn de preguntes dels periodistes, Martí Carnicer va posar sobre la taula que la concessió de l'autopista s'acaba el 2021 i que, per tant, la compensació seria només aplicable a sis anys, per la qual cosa s'estaria en una bona posició si realment hi ha la voluntat de trobar una solució. I l'alcalde d'Altafulla, Fèlix Alonso, va batejar els acords com el Pacte de Berà, un pacte obert a tothom per trobar solució a un problema de caire estatal.

A la reunió hi van assistir els alcaldes del Vendrell, Martí Carnicer; de Roda de Berà, Pere Compte; de Creixell, Jordi Llopart; d'Altafulla, Fèlix Alonso; de Calafell, Joan Olivella, i de Cunit, Montse Carreras; els primers tinents d'alcalde del Vendrell, Benet Jané, i de Torredembarra, Eduard Rovira; els diputats Jordi Jané (CiU), Joan Ruiz (PSC) i Francesc Vallès (PSC), i els senadors Jordi Miquel Sendra (CiU), Josep Maldonado (CiU) i Maria Jesús Sequera (PSC).



©2019 Ajuntament del Vendrell