DSCF9207c 250Aquesta setmana l’Associació Amics de l’Orgue ha presentat el Lleó del Vendrell, un element del bestiari català que s’afegirà el seguici de la festa del Corpus i a les cercaviles de les festes populars del Vendrell. Amb l’aportació del Lleó i el Lleonet al patrimoni cultural del Vendrell, “els Amics de l’Orgue volen mostrar l’agraïment a la vila pel suport que van rebre la seva entitat i la parròquia en la restauració de l’orgue”, ha explicat el president de l’associació, Xavier Mercadé.

El lleó simbolitza la majestuositat, el valor i la clemència i, històricament, apareix ressenyat en les processons de Corpus. Actualment, a Catalunya hi ha set lleons actius dins de la imatgeria festiva, i el del Vendrell serà el vuitè. Les característiques del Lleó del Vendrell seran que tindrà una alçada de tres metres, amb el ballador inclòs, i una amplada d’un metre i mig. Com a elements identificatius, portarà dos escuts, el del Vendrell i una fusió del logotip dels Amics de l’Orgue i el de la parròquia. Els Amics de l’Orgue han explicat que es presentarà un conte, escrit per Pep Querol, per apropar la figura del Lleó als infants.

La música que acompanyarà aquestes dues figures la componen els músics Jordi Quintana i Adrià Grandia. La formació musical que acompanyarà el Lleó serà la cobla de tres quartans amb flabiol i tamborí, sac de gemecs i tarota. Els músics van avançar que s’està treballant perquè el dia que s’inauguri el Lleó, el 24 d’abril, també es pugui fer amb la participació de l’orgue. Per a aquest dia es convidaran tots els lleons que hi ha a Catalunya perquè hi puguin ser presents. La coreografia que interpretaran els balladors i portants del Lleó i el Lleonet s’ha encarregat al professor Manel Erruz, de l’Esbart Vila del Vendrell. En total, hi haurà quinze balladors. A part de participar en actes religiosos com la processó del Corpus, per la Festa Major el Lleó i el Lleonet actuaran junts en l’assaig general; a la Cercavila del 26 de juliol sortirà el Lleó, i el Lleonet ho farà a la Cercavila infantil del dia 27l.

Mossèn Joan M. Padrell ha manifestat que “és una alegria poder oferir aquesta figura al poble com a agraïment dels Amics de l’Orgue pel suport rebut en la restauració de l’orgue”. El mossèn també ha explicat que el Lleó es podrà veure durant tot l’any en un espai que s’habilitarà a dins de l’església i que serà un element que dignificarà encara més la processó del Corpus juntament amb l’Àliga. L’alcalde, Martí Carnicer, ha agraït a tothom que fa possible la creació del Lleó el fet que el Vendrell se situarà entre una de les poques poblacions de Catalunya que tenen aquesta figura en el seu bestiari, “la qual cosa reflecteix el pes que va adquirint la nostra població en el conjunt del país”.

Per a la creació del Lleó i el Lleonet del Vendrell, els Amics de l’Orgue compten amb el suport i la col·laboració de la parròquia de Sant Salvador del Vendrell, de l’Ajuntament del Vendrell, de la Diputació de Tarragona i del Consell Comarcal del Baix Penedès. L’escultor encarregat de la seva realització és el reusenc Manel Llaurador.



©2019 Ajuntament del Vendrell