11-17 Kocarina PlayerswLa figura de Pau Casals és molt coneguda i admirada al Japó. Fruit d'aquesta fascinació i de l'interès de grups de japonesos per visitar el Vendrell i l'entorn de Pau Casals, fa anys que va iniciar-se una relació amb diferents institucions japoneses i amb el Consolat General del Japó a Barcelona. Per això, de fa anys, grups i intèrprets del Japó, la majoria de gran prestigi, han estat presents a l'Auditori Pau Casals del Vendrell.

 

Un d'aquests grups és el Japan Kocarina Ensemble, que dirigeix Kurotaro Kurosaka, que oferirà un concert aquest proper diumenge 23 de novembre, a les 12 del migdia, a l'Auditori Pau Casals. Japan Kocarina Ensemble hi presentarà un programa de catorze peces, entre les quals hi ha cançons populars japoneses, xineses i escoceses, peces de música clàssica i també El cant dels ocells. El gener del 2012 aquesta formació ja va actuar en aquest mateix escenari.

La kocarina és un instrument que té el seu origen en l'ocarina, un antic instrument present en diferents països d'Amèrica i Europa. Té un so suau provinent de la fusta, i ha esdevingut símbol de defensa del medi ambient i del foment de la pau.

Kurotaro Kurosaka, director i impulsor de la kocarina, va néixer a Nagano (Japó) l'any 1949. Es graduà a la Universitat i va començar la seva carrera musical com a cantant de folk. L'any 1995 li van regalar un instrument provinent d'Hongria: una ocarina, que ell transformà en una kocarina, treballant amb fusters japonesos i millorant-la perquè tingués gran precisió.

A les Olimpíades d'Hivern de Nagano, l'any 1998, es va fer un recital de kocarines a l'estadi Olímpic, i això permeté que aquest instrument fos conegut arreu del Japó. L'any 2000 els membres de l'Orquestra de Kocarina de Nagano van fer un concert a Salt Lake City, (Utah, EUA), futura seu d'uns Jocs Olímpics d'Hivern. Els anys 2006 i 2007 van fer recitals al festival cultural oficial de les Olimpíades de Pequín. El 2008 foren convidats a fer un concert a la Casa de Concerts de Viena, i el 2010, a la seu de l'Associació Vienesa d'Amics de la Música. Al gener del 2011, amb la presència de l'emperadriu Michiko del Japó, van fer un concert a Tokio per celebrar els quinze anys de la creació de la kocarina, amb gran èxit. Per a aquest concert, es van utilitzar kocarines fetes a partir d'arbres que van sobreviure a la bomba atòmica d'Hiroshima.©2019 Ajuntament del Vendrell