07-16 Presentació Festa Major2wLa plaça Vella del Vendrell va ser l'escenari escollit per presentar dimarts al vespre el programa d'actes de la Festa Major del Vendrell 2014, així com el vídeo promocional de la Festa, produït per Televisió El Vendrell. L'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer; el primer tinent d'alcalde, Benet Jané; la regidora de Festes, Eva Moreno, i els Administradors de Santa Anna van ser els encarregats de donar a conèixer els detalls del programa i d'animar a tothom a participar-hi.


Del 25 al 28 de juliol el Vendrell viurà quatre dies molt intensos, amb propostes per a tots els públics. Tot i així, per als dies previs ja hi ha programats diversos actes que començaran a escalfar l'ambient de cara als dies principals. Així, per exemple, aquest dissabte 19 de juliol es durà a terme el IV Torneig de Pàdel Festa Major, el X Nostrefoc, el concert de gralles o la Nit al Mercat, i diumenge, el XV Torneig Internacional Llampec Vila del Vendrell, les Ballades d'Estiu o la 36a Cursa Popular Vila del Vendrell. A més, el dia 23 el públic podrà gaudir dels actes del Dia de l'Àliga i el 24 es farà la Capta de Festa Major 2014, el Nomenament dels Portants d'Honor, l'assaig de grups de cultura popular o la processó de la imatge de santa Anna, entre altres (vegeu programa adjunt).

El primer dia de la festa grossa, el dia de Sant Jaume, inclourà la tronada i el repic de campanes a les 14 h i, ja a la tarda, a les 19 h, es durà a terme un espectacle inaugural infantil a càrrec de la companyia local L'Encantèrium, a la plaça Vella. A les 20 h, hi haurà concert a la Rambla amb l'Orquestra Rosaleda i a les 21 h, pels carrers de la vila, la Prèvia amb Batucada, que donarà pas al pregó de Festa Major a càrrec de Marc Rodero (a les 22.15 h al Portal del Pardo). Tot seguit, al mateix punt, es farà l'acte inaugural a càrrec de Sínoca i, a les 23.15 h, es llançarà el castell de focs, enguany des de la torre del Botafoc. El canvi d'emplaçament busca, segons els Administradors, aconseguir una major visibilitat des de diferents punts del municipi. A l'aparcament del Pèlag, a partir de 23.45 h, es farà el concert empalmada amb Between Human and Beasts, La Desbandada, Lax'n'Busto i la Bruixa Express. A les 12 de la nit, la Rambla acollirà el ball amb l'Orquestra Rosaleda.

El dia de Santa Anna, 26 de juliol, arrencarà ja amb les matinades a càrrec de Les Gralles del Baix Penedès i els grallers Tocats de Canya, però també les del Ball de Diables. A les 10 h, l'església acollirà l'ofici solemne en honor a santa Anna, amb l'acompanyament musical de la cobla de tres quartans Ço del Botafoc. A les 11 h, a la plaça Vella, es farà la Ballada d'Honor a Santa Anna i, tot seguit, la cercavila de cultura popular, que enguany incorpora el Ball infantil dels Figuetaires. Com ja és tradicional, la cercavila acabarà de nou a la plaça Vella, on seguiran els versos dels Diables i l'actuació castellera dels Nens del Vendrell. Cal dir que, enguany, la cercavila de sortida a l'ofici comptarà amb la imatge gran de santa Anna, que ha estat restaurada totalment per l'artesana Sònia Marín.

Segons van explicar els Administradors, la Festa Major d'enguany ha volgut potenciar, encara més, un dels elements més característics i genuïns de la festa vendrellenca: el foc. Per això, un dels actes que s'ha reforçat és la cercavila de foc, que comptarà amb divuit grups participants. El Correfoc acabarà a la plaça Vella, on es farà el ball i les enceses de lluïment a càrrec de tots els grups i amb la tradicional carretillada del Ball de Diables. A les 00.30 h es donarà pas a l'espectacular encesa del campanar, un altre dels actes més significatius de la Festa Major vendrellenca. Des de Protecció Civil es farà el tancament del perímetre de seguretat que fixa la normativa dels espectacles pirotècnics. En el programa, l'organització també hi ha detallat diversos punts recomanats per veure l'encesa.

El dia 27, Dia de Santa Anneta, la Festa Major incorpora novetats destacades. La principal és el desdoblament de la cercavila de grups de cultura popular. Els Administradors han apostat per agilitzar l'acte, fent-ne dues de diferents. Al matí, a les 11 h, la cercavila infantil sortirà des de la plaça de França per arribar a la plaça Vella, on cada grup farà la seva ballada de lluïment. A continuació, es podrà gaudir dels versos dels Diablons. D'altra banda, a les 20 h, es farà la cercavila de grups de cultura popular, que sortint del carrer Roquetes, arribarà també a la plaça Vella per fer la ballada de lluïment. També el dia 27 de juliol, la tarda incorporarà un espectacle molt destacat per als més petits: es tracta del concert infantil amb Reggae per xics, a càrrec de The Penguins, que promet ser una autèntica festa i que no deixarà el públic indiferent.

Del dilluns 28 de juliol, Dia del Gos, entre moltes altres propostes, en destaca el trasllat de la imatge de santa Anna a casa del portant d'honor Salvador Sabanès, les representacions del Ball de Malcasats, l'encesa d'un quilòmetre de traca i l'actuació de l'Esbart Vila del Vendrell.
En aquest sentit, també s'ha recordat que ja s'han iniciat els tràmits perquè la Festa Major del Vendrell sigui declarada Festa Patrimonial per part de la Generalitat de Catalunya, un fet que permetria flexibilitzar alguns punts de la normativa esmentada.


Tant l'alcalde com la regidora de Festes han agraït la tasca dels Administradors de Santa Anna i la col·laboració de les entitats de la vila, així com dels patrocinadors, ja que, amb l'esforç de tots, es pot tirar endavant un any més un programa amb propostes de qualitat.


Els Administradors han posat en marxa un web propi de la Festa Major vendrellenca, www.festamajorvendrell.com, en què es pot consultar tota la informació relativa a la Festa. També, a banda dels programes de mà, els Administradors han editat enguany un programa de venda, més lluït i complet, que, a més de la informació de tots els actes, es presenta com un monogràfic dedicat enguany a totes les bèsties i grups de foc. Aquest es pot adquirir al preu de 5 euros a l'Ajuntament, la Biblioteca, el Centre cívic L'Estació, el CIT i l'Oficina Municipal de Turisme de Coma-ruga, i inclou un mocador de la Festa.

 

Programa d'actes de la Festa Major 2014



©2019 Ajuntament del Vendrell