06-04 presentacio fimpc bcn 250El 34è Festival Internacional de Música Pau Casals (FIMPC), que se celebrarà a l'Auditori Pau Casals de Sant Salvador entre el 12 de juliol i el 23 d'agost, presenta un total de catorze concerts i manté la col·laboració amb la Fundació Pau Casals, com a organitzadors del Festival Jove - "Música als Jardins", amb un concert el 26 de juliol i un altre el 2 d'agost, i amb els Amics de l'Orgue del Vendrell i l'Associació Musical Pau Casals, amb el concert d'orgue del 9 d'agost.

El certamen també manté els mateixos objectius dels seus inicis: homenatjar el mestre Pau Casals a través de la música de qualitat i fent una atenció especial al violoncel. Així, es va posar de manifest el passat dimarts en la presentació pública del Festival al Palau Robert de Barcelona, un acte que va comptar amb la presència de l'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer; el regidor de Cultura, Albert Solé; el director de l'Àrea de Música de l'ICEC (Generalitat de Catalunya), Albert Bardolet; el músic i responsable de l'Orquestra Camerata XXI, Xavier Blanc; el músic de l'Orquestra Da Camera, Francesc Prat; el director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo; el delegat territorial de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, i el gerent de l'Auditori Pau Casals, Juli Grandia.

El 34è FIMPC arrencarà, com és tradició, amb un concert de violoncel, enguany protagonitzat pel violoncel·lista Amit Peled, que començarà la seva actuació amb la interpretació de la Suite núm, 1 per a violoncel BWV 1007 de J. S. Bach. D'aquesta manera, es recordarà un any més la devoció de Pau Casals per Bach. El 19 de juliol hi actuarà el Trio Pedrell, integrat pel violinista Christan Torres, el violoncel·lista Ferran Bardolet i el pianista Jordi Humet, que són guanyadors del XXIV Concurs Internacional Paper de Música de Capellades. El 24 de juliol serà el torn del Cor Jove Nacional de Catalunya, dirigit per Josep Vila i Casañas i Ragnar Rasmussen. El dijous 31 de juliol es farà el Concert del Tricentenari (1714-2014), a càrrec de la Cobla Maricel, dirigida per Xavier Pagès. El 2 d'agost el violoncel·lista Pau Codina actuarà juntament amb el Quartet Gerhard. El diumenge 3 d'agost el Festival oferirà el concert familiar Faristolitis, a càrrec del Brossa Quartet de Corda i el titellaire Jordi Bertran. El 5 d'agost l'escenari de l'Auditori de Sant Salvador serà per a l'Orquestra Da Camera, amb Alexander Janiczek com a concertino i Varvara al piano. La mateixa Orquestra actuarà també el 7 d'agost. El dissabte 9 d'agost, arran de la col·laboració existent entre el FIMPC amb els Amics de l'Orgue i l'Associació Musical Pau Casals, el Festival celebrarà el concert a l'església parroquial del Vendrell, ja que aquest estarà protagonitzat per l'organista Jan William Jansen i la mezzosoprano Eulàlia Fantova. El diumenge 10 d'agost actuarà el quartet d'harmòniques Sväng. Els dies 14 i 16 d'agost, l'Orquestra Camerata XXI oferirà dos concerts, el segon del qual, sota la direcció de Tobias Gossmann, compartirà escenari amb el violoncel·lista Alexander Rudin. I els dos darrers concerts seran protagonitzats per la pianista Kathia Buniatishvili (21 d'agost) i el violoncel·lista Julius Berger (23 d'agost).

En paraules de Juli Grandia, en aquesta 34a edició, el Festival Internacional de Música Pau Casals mira més que mai el passat, el present i el futur. S'enllaça amb el passat amb la figura de Pau Casals i la seva relació amb l'Associació de Música Da Camera, que va crear l'any 1913 una tradició filharmònica. El present es reflecteix en els catorze concerts programats i en la quarta edició del Festival Jove als jardins de Vil·la Casals. I el futur es projecta en el compromís de continuar treballant amb Camerata XXI i Da Camera perquè siguin les orquestres del Festival.

En aquest sentit, Francesc Prat es va mostrar orgullós de tirar endavant el projecte de l'Orquestra Da Camera i Xavier Blanch va agrair el suport que la Camerata XXI ha rebut sempre de l'Ajuntament del Vendrell i de l'Auditori Pau Casals, i va afegir que continuaran treballant pel territori i amb gent del territori (comarques de Tarragona). Albert Solé va posar sobre la taula que, des del seu origen, el Festival va tenir clar que no era un negoci, que era una eina cultural per homenatjar la figura de Pau Casals i que, amb el pas del temps, ha canviat molt, però encara falta aconseguir ser més visibles. Albert Bardolet va felicitar i agrair la feina que s'està fent des de l'Auditori Pau Casals per projectar la música del nostre país, i va destacar la importància del fet que joves intèrprets catalans comparteixin cartell amb grans noms internacionals. I Martí Carnicer va recordar l'escultor Subirachs, que va morir el passat mes d'abril, el qual va fer l'escultura que hi ha a la plaça de J. S. Bach, al costat de l'Auditori Pau Casals, que va aparèixer en el vídeo de presentació del Festival. L'alcalde del Vendrell també va definir el Festival Internacional de Música Pau Casals com l'expressió màxima de l'activitat de l'Auditori i una de les cites més importants de la música clàssica a Catalunya.

I el mateix dimarts, a la tarda, a l'Auditori Pau Casals, va tenir lloc la signatura dels convenis de col·laboració amb els patrocinadors, que, una vegada més, són un suport molt important per al Festival. Durant l'acte, Juli Grandia va ressaltar la importància del seu paper, ja que ajuda a mantenir l'entusiasme, sobretot en els temps que estem vivint. En nom dels patrocinadors, Josep Sivill va expressar la satisfacció de tots de poder col·laborar per enfortir aquest gran bé cultural i musical, "el qual s'ha d'aprofitar per crear la complicitat, des de la positivitat, per generar una provocació de la potencialitat que té el territori per gaudir de tot plegat amb més força cada dia". L'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, va fer públic també el seu agraïment especial als patrocinadors del Festival, ja que sense el seu suport no es podria fer amb el mateix nivell de qualitat.

Els patrocinadors del 23è Festival Internacional de Música Pau Casals són: Ferreteria Jaume, GM Auditors, Fundació Mútua Catalana, Ferve SA, Aucat-Abertis, Aigües de Tomoví, Schütz Iberica SL, Policlínica Comarcal del Vendrell, Gas Natural, Òptica Salas, Jané Ventura, Ferrer&Ojeda, Autocars del Penedès i Onda Cero.

Programa



©2019 Ajuntament del Vendrell