03-25 IMG 5063 donacio pell webEl 21 de març va tenir lloc, a la seu de l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès, la donació del fons personal de Joaquim Pell i Jané (Martorell, 1904 – el Vendrell,1982) per part del seu fill Jaume Pell i Soldevila a l'Ajuntament del Vendrell. L'acte va comptar amb la presència de Martí Carnicer, alcalde del Vendrell; Albert Solé, regidor de Cultura del Vendrell; Nativitat Castejón, directora de l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès, i la família Pell-Soldevila. La documentació objecte de la donació és la produïda per l'àmplia activitat cultural que Joaquim Pell va portar a terme al llarg de la seva vida. Va destacar com a estudiós de la sardana, fou mestre de català per correspondència i un gran dinamitzador de la vida cultural del Vendrell.

Ferroviari de professió. L'any 1934 es van traslladar al Vendrell per treballar a l'estació de Sant Vicenç de Calders. Fou un home autodidacta. Entre la documentació conservada destaca un diari personal escrit entre 1938 i 1943 que expressa els seus sentiments des del moment quer va ésser mobilitzat en plena la guerra civil, la seva estada al front, l'enyorat retorn a casa i a la feina, i l'inesperat trasllat forçós a Figueres.

L'any 1949 va acabar la seva gran obra: Jo, la sardana. Aplecs monogràfics de la sardana, encara inèdita. Pell fa una extensa recopilació de tot allò que fins al moment s'havia escrit sobre la sardana i també posa molt d'èmfasi a detallar les qüestions tècniques amb una gran profusió de material gràfic, amb una voluntat clarament didàctica. No podem oblidar que Joaquim Pell va ensenyar a molts vendrellencs a ballar sardanes.

Durant la guerra civil, estudiava català per correspondència i això li va permetre després fer de mestre de català per correspondència. L'any 1957 va iniciar un projecte que no va poder culminar, la publicació de Capvespre. Quaderns d'estudi, de pràctiques de català escrit i de redacció i composició literàries. Cal mencionar que en aquesta publicació dedicava un apartat al joc dels escacs, una altra de les seves grans passions.
Així mateix, fou un membre actiu de la Secció Cultural del Club d'Esports Vendrell: hi va presentar una exposició, hi va impartir conferències sobre la sardana i sobre biografies de vendrellencs il•lustres, una dedicada a Josep Aleu i l'altra dedicada a Àngel Guimerà.

Ara l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès custodia aquest fons personal i vetllarà per la seva conservació i la seva difusió.



©2019 Ajuntament del Vendrell