02-18 rp memoria serveis socials webAquesta setmana s'ha presentat la memòria del 2013 dels Serveis Socials, una àrea prioritària per a l'equip de govern. La conjuntura econòmica en la qual estem immersos ha provocat una reorientació de les ajudes econòmiques, així com un sobreesforç de treball diari de tot el personal tècnic i administratiu per fer front a les diferents problemàtiques que s'han hagut d'atendre. Els Serveis Socials de l'Ajuntament del Vendrell són en aquests moments la primera línia de defensa per a les persones i famílies més afectades per la crisi i això es reflecteix clarament en les dades que es van presentar.

Durant la presentació es va observar que des de l'any 2007, any que es pot considerar com inici de la caiguda de l'economia que va donar lloc a la crisi econòmica que encara s'està patint actualment, el nombre d'intervencions realitzades pels professionals i tècnics dels Serveis Socials del Vendrell s'ha quadruplicat (s'ha passat de 3.937 intervencions el 2007 a 11.600 el 2013).

En la mateixa línia, les problemàtiques ateses també s'han incrementat amb un creixement especial en aquells temes relacionats amb les possibilitats financeres de les famílies. Així, les atencions de problemàtiques econòmiques i laborals concentren la meitat de totes les situacions ateses pel departament. Aquest fet és una causa directa de la situació de desocupació amb la que es troben molts ciutadans i pels aturats de llarga durada que fa temps que es troben amb serioses dificultats econòmiques.

D'altra banda, aquesta crisi, al ser tan greu i profunda i que no deixa espai a la recuperació, està provocant que els danys que provoca s'acumulin i que, cada any, hi hagi molts més usuaris nous dels Serveis Socials. Així, aquest passat 2013, de les 6918 persones ateses, un total de 1579 persones era la primera vegada que anaven als Serveis Socials (un 22% del total d'atencions).

Un altre fet molt destacable i que desactiva tots els rumors relacionats amb la immigració i els Serveis Socials és que, de tot aquest conjunt de noves atencions el 72% són de nacionalitat espanyola. Per tant, les dades demostren que els ciutadans de nacionalitat espanyola també es veuen directament afectats per una crisi econòmica que no distingeix entre colors ni origen.

Davant d'aquest increment generalitzat d'atencions, de sol·licituds de tot tipus d'ajuda, de visites de persones amb pocs recursos, afectades per problemes econòmics i laborals, des de Serveis Socials, en col·laboració amb un conjunt de voluntaris, entitats i associacions del Vendrell, s'han impulsat una sèrie de nous programes socials per treballar perquè cap persona es quedi sense ajut i perquè els Serveis Socials del Vendrell continuïn sent els garants de la cohesió social del municipi, "tot i veure'ns afectats per les retallades d'altres administracions com ha passat amb el tema de les beques de menjador escolar", va explicar el regidor de Serveis Socials, Hermini Caballero.

En aquets sentit, Hermini Caballero va destacar que "sortosament, al Vendrell tenim una solidaritat fantàstica i comptem amb la col·laboració d'entitats, empreses i particulars per ajudar a les famílies més necessitades a tirar endavant." En aquest sentit, cal destacar quatre projectes:
- el Centre de distribució d'aliments de Càritas al carrer de Mar;
- el repartiments de kits nadó (alimentació infantil i bolquers) a través de Creu Roja;
- el servei de menjador de la Fundació Santa Teresa;
- i el taller de cuina solidària amb dos cuiners voluntaris al Centre cívic L'Estació;
- servei de menjador als casals d'estiu amb la col·laboració de 20 restaurants del Vendrell, la Policlínica Comarcal del Vendrell i la Fundació Santa Teresa;
- projecte Fem Pinya, conjuntament amb els Nens del Vendrell, per recollir fons necessaris per tal de subvencionar beques de menjador escolar,
- i dinar de Nadal amb col·laboració amb Ca la Maria.

Presentació amb dades



©2019 Ajuntament del Vendrell