02-02 Guanyadora14wAhir, diumenge 2 de febrer, la Rambla del Vendrell va tornar a ser escenari d'una de les cites gastronòmiques més emblemàtiques de les comarques penedesenques: la Xatonada Popular. Aquesta va incloure, al llarg del matí, diversos actes, com el 28è Concurs de Mestres Xatonaires; la 27a Exhibició de Xatonaires Infantils, amb la participació de 200 nens i nenes de les escoles del municipi, i la 21a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals. Malgrat el fred, el públic de la Xatonada va tornar a ser fidel a la cita i la Rambla va estar d'allò més concorreguda durant la jornada.

 


A les 10 del matí s'iniciava el 28è Concurs de Mestres Xatonaires, que va reunir 45 participants. La guanyadora del primer premi d'enguany va ser Laia Alfaro Machuca, una vendrellenca de tan sols 16 anys i que, per qüestió d'edat, concursava per primera vegada. Alfaro va explicar que havia intentat elaborar un xató tradicional, seguint els passos que li ha ensenyat el seu pare. Alfaro es convertia ahir en la guanyadora més jove de la història del Concurs.


La resta de premiats van ser els següents: en segon lloc, Maria Carme Rocías Badell; en tercer lloc, Enric Llorens Toldrà; en quart lloc, Òscar Font Arnau; en cinquè lloc, Magda Nogués, i, en sisè lloc, Lluís Mañas. De mans del Jurat van recollir els tradicionals premis: per al primer classificat: 300 € i cafè Brasilia per a un any; per al segon classificat: 150 € i cafè Brasilia per a mig any, i per al tercer classificat: 100 € i cafè Brasilia per a tres mesos. També es va obsequiar els sis primers classificats amb dues xatonades gentilesa de diversos restaurants del Vendrell i, a més, tots els participants del Concurs van rebre un diploma acreditatiu i un lot de Cafés Brasilia.


Durant l'acte també es van investir com a mestre xatonaire Griselda Soler, guanyadora del primer premi de l'any passat. Així mateix, la festa també va viure un moment emotiu, en què l'organització va voler recordar un dels seus col·laboradors més veterans, Jesús Trayner, que va morir el passat mes de novembre. La seva família va rebre una placa d'homenatge per l'estreta vinculació de Trayner amb la festa. De fet, Jesús Trayner va ser un dels fundadors de la Universitat del Xató i col•laborador des de l'inici en l'organització de la Xatonada Popular. El 1992 va ser nomenat Mestre Xatonaire i cada any participava en el Concurs de Mestres Xatonaires.


Durant tot el matí, amb la venda de tiquets a la Rambla i la que es va fer de forma anticipada els dies anteriors, es van repartir 2.000 racions de xató del Vendrell. D'altra banda, també es va poder fer una degustació de Cafés Brasilia, patrocinador de la Xatonada Popular, i es va gaudir de l'animació a càrrec de la companyia Gobern de Catalunya. A més, hi va haver una trobada d'intercanvi de plaques de cava. I un any més, els visitants van poder jugar, per un euro, en una ruleta d'obsequis relacionats amb el xató, que enguany va dinamitzar L'Embarcada, la qual, a canvi, va dur a terme diversos balls de cultura popular i tallers infantils durant el matí. La ruleta va recaptar 413 euros, que aniran destinats a aquesta agrupació de cultura popular.


La valoració de la festa per part de la regidora de Promoció Econòmica, Àngels Turdiu, és del tot positiva, ja que un any més la Xatonada vendrellenca s'ha refermat com una festa gastronòmica de referència dins de la Ruta del Xató i s'ha convertit en un pol de promoció cultural i turística del Vendrell. Turdiu ha destacat la col·laboració de totes les persones que, de forma totalment voluntària, han fet possible tirar un any més endavant els cursets "Aprèn a fer xató" i la mateixa Xatonada Popular.



©2019 Ajuntament del Vendrell