12-05 Control plagueswL'Ajuntament del Vendrell ha posat en marxa una nova estratègia per gestionar i controlar les espècies plaga i espècies invasores al municipi. En concret, el protocol s'aplicarà sobre les poblacions de coloms domèstics i estornells i també de cotorres argentines.

 

Tot i que la Regidoria de Medi Ambient ja fa temps que treballa per controlar les poblacions d'aquestes espècies, les accions dutes a terme fins ara no havien resultat efectives del tot. Per aquest motiu, segons explica el regidor de Medi Ambient, Jaume Piñol, s'ha decidit aplicar una estratègia més global que no es reduirà a la captura o eliminació dels animals, sinó que també actuarà en les fonts d'aliments, en les fonts de cria, en els dormidors i en la conscienciació dels ciutadans sobre la necessitat de no alimentar aquest tipus d'animals.

Segons el regidor, l'objectiu d'aquesta planificació global és minimitzar les molèsties que generen aquestes espècies als ciutadans, com els greuges que provoquen tant en edificis públics i privats com a la via pública.

Des de dijous passat, l'empresa Estrategia K està realitzant una auditoria al municipi per detectar els punts més conflictius. Pel què fa als coloms i estornells, principalment es troben al nucli antic, al Tancat i a Mas d'en Gual, on causen problemes a causa dels excrements a la via pública i del deteriorament d'edificis històrics o d'edificis a mig construir, on fan els nius. La cotorra argentina té la seva població concentrada sobretot a Coma-ruga, en zones enjardinades amb grans arbres, i causa molèsties auditives, construeix nius molt grans i malmet els fils elèctrics quan estan en zel.

Jordi Baucells, tècnic d'Estrategia K, ha explicat que s'actuarà en tres àmbits. D'una banda, es faran accions de sensibilització per comptar amb la complicitat dels ciutadans per reduir el problema. De fet, l'ordenança de Convivència i Civisme ja regula l'alimentació d'animals a la via pública i preveu sancions per aquestes accions. A més, es farà una detecció dels llocs on les espècies plaga dormen i hi fan els nius. En cas que sigui públic, es procedirà a tapar o, en el cas d'edificis particulars, s'assessoraran els propietaris per evitar l'entrada i colonització dels ocells. A més, es duran a terme actuacions preventives com la instal•lació de gàbies de captura i xarxes en llocs estratègics.



©2019 Ajuntament del Vendrell