11-12_elvendrellense_1859_01_webEl passat dimarts, a la tarda, a la Biblioteca Pública Terra Baixa, es va presentar la troballa de la col·lecció sencera del diari El Vendrellense de 1859 per part de l'historiador Pere Ferrando. En aquests moments ja hi ha dipositada una còpia digitalitzada a la biblioteca del Vendrell, "fet que enriqueix notablement tot el nostre fons hemerogràfic" va explicar la directora Àngels Colom.

Pere Ferrando va explicar que es tracta del primer diari imprès al Vendrell que es té constància. L'any 1987, quan estava buscant informació sobre la Festa Major del Vendrell, va trobar una referència al Diario de Barcelona de 1859 del diari El Vendrellense. Després de vint-i-cins anys de trobar aquesta referència, fent una cerca per Internet aquest passat estiu, Ferrando va trobar un llibre editat per la Universitat de Saragossa en el qual s'explica que s'havien consultat exemplars d'aquest diari del 1859. A través de l'autora del llibre es va saber que els exemplars consultats es troben a l'Hemeroteca Municipal de Madrid. Després de confirmar que realment es trobaven en aquest lloc, Ferrando va contactar amb la directora de la Biblioteca Pública Terra Baixa, Àngels Colom, que de seguida va fer les gestions per tenir-ne una còpia digitalitzada.

Es tracta d'un bisetmanari (sortia el dijous i el diumenge) imprès a la impremta de Magin Bertran, que s'ubicava al c/ Marina. Aquest carrer ara no existeix al nomenclàtor actual i des de l'Arxiu Comarcal s'està investigant per saber a quin carrer actual podria correspondre. Cada exemplar té quatre pàgines, escrites en castellà, i conté informació local, general, un espai literari, anuncis oficials i alguna publicitat. El primer número va sortir al carrer el 15 d'abril i se'n van publicar un total de 63. El darrer va ser amb data d'1 de desembre, en el qual s'explica que s'ha de deixar de fer el diari perquè econòmicament era inviable.

 

Sobre temes locals, que són superats en escreix pels de caire general, s'hi pot trobar un programa extens de la Festa Major, una ressenya breu sobre un acte de la Fira, una nota breu que explica que es començava a projectar l'actual carretera de Valls i una explicació sobre el projecte de l'arribada del ferrocarril en altres poblacions i la importància del fet que al Vendrell també hauria de tenir línia de tren (el ferrocarril va arribar al Vendrell el 1865). I si de la capital de la comarca se'n recullen poques notícies, de la resta de municipis del Baix Penedès és gairebé inexistent.

Ferrando també va explicar que l'edició d'aquest diari va ser tot un repte en aquella època en una població que tenia uns cinc mil habitants. Cal dir que en el demarcació de Tarragona només el superen en antiguitat diaris de les ciutats de Tarragona i Reus. Respecte a la zona del Penedès només el supera el Diario de Villanueva de 1851.

El regidor de Cultura, Albert Solé, va destacar la importància de la troballa "que omple un buit sobre informació local d'aquella època".

El proper divendres 22 de novembre, a les 20 h, a la Sala Polivalent de la Biblioteca Pública Terra Baixa, tindrà lloc una conferència sobre la troballa de la col·lecció del diari El Vendrellense de 1859 i la premsa escrita del segle XIX, a càrrec de Pere Ferrando.



©2019 Ajuntament del Vendrell