10-15_ple_webEls ciutadans del Vendrell paguen un 12% menys de mitjana en impostos respecte a altres municipis dels voltants amb una població similar.

En el Ple ordinari celebrat aquest dimarts 15 d'octubre, s'ha aprovat la proposta d'ordenances fiscals per al 2014 presentada pel govern municipal amb 15 vots a favor (PSC, CiU, PP i JpV) i 5 vots en contra (PxC).


En general, els tributs i els preus públics s'han actualitzat al voltant del 3%, per sobre de l'IPC, però tal com marca el Pla d'Ajust al qual està subjecte l'Ajuntament del Vendrell per millorar la hisenda municipal. En alguns casos l'augment és inferior, en d'altres és superior i en algun no hi ha hagut increment. En concret l'IBI s'incrementarà en un 3%, l'impost de vehicles en un 2% i la taxa d'escombraries en un 10%. L'augment d'aquesta darrera taxa està destinada a la millora del servei de recollida d'escombraries. El tribut d'entrada i sortida de vehicles (guals) es manté igual que al 2013.
Tot i aquesta actualització, en una comparativa del cost anual dels tributs municipals, una família vendrellenca continua pagant un 12% menys respecte a altres municipis dels voltants amb població similar.
Amb aquest ajustament fiscal, es podrà continuar donant compliment al Pla d'Ajust, garantir els serveis públics municipals, millorar el servei de recollida d'escombraries i amortitzar 6,4 milions d'euros.
En el mateix Ple s'ha donat compte dels marcs pressupostaris 2014-2016, en els quals es preveu una reducció de la despesa d'acord amb el Pla d'Ajust, el manteniment dels ingressos absorbint les reduccions amb l'augment de l'IPC, que el deute total al 2016 se situarà en 57 milions d'euros, dels quals 38 milions corresponen a deute per inversions i la resta per al pagament de proveïdors.

Actualització de la taxa d'escombraries per millorar el servei

El regidor de l'àrea, Jaume Domingo, ha deixat clar que la taxa d'escombraries que paga el ciutadà serveix per finançar el sistema de recollida i gestió de residus i no la neteja viària de platges, que es finança a través de recursos municipals. El cost de la recollida i eliminació de residus depèn de dos factors: d'una banda, del cost bàsic del servei, que inclou el funcionament del sistema (personal, infraestructura, transports...) i de l'altra, del cost variable en funció de l'acció ciutadana. Així, si els ciutadans no reciclen, no hi ha retorn d'ingressos i cal pagar més cànon a l'abocador. I si les persones embruten el carrer, calen més diners per netejar.

En l'actualitat, segons el regidor, la taxa que es paga al Vendrell només cobreix una part del cost real el servei, mentre que la resta es finança a través dels ingressos generals de l'Ajuntament.

Per això, segons el regidor de l'àrea, Jaume Domingo, l'any 2012 es va haver d'ajustar el servei de recollida en 350.000 € i augmentar la taxa per tal de començar a anivellar-la al cost real del servei. Aquest any 2013 ha succeït el mateix: s'ha mantingut r el mateix servei de recollida i s'ha incrementat la taxa per arribar al 90% del cost real. Per l'any vinent està previst recuperar el servei en 490.000 € i situar la taxa aproximadament al 92% del cost real del servei.

Per tal que no sigui necessari augmentar la taxa en futurs exercicis, un dels elements claus és aconseguir augmentar nivell de reciclatge entre la ciutadania del Vendrell, ja que així baixarà el cost del tractament dels residus i l'eliminació.

Cal recordar que actualment el Vendrell està molt per sota de la mitjana de reciclatge de Catalunya: de cada 100 kg de residus que es generen, quasi 86,6 kg van al contenidor de rebuig, quan la mitjana de Catalunya és de 59,4%. I de cada 100 kg que es generen al Vendrell de residus, només 13,4 kg van als contenidors de selectiva, mentre que la mitjana de Catalunya és de 40,6 kg.
Per tal de facilitar i incentivar la separació a casa i corresponsabilitzar els ciutadans en aquesta matèria, l'Ajuntament ja ha fet un primer pas. Així, fa pocs mesos es van canviar tots els contenidors de reciclatge i s'han agrupat en illes per facilitar-ne l'ús.

L'augment de la taxa pel 2014 servirà per millorar el servei en diversos aspectes. S'incorporarà, per exemple, un equip extra de recollida de residus vegetals, compost per dues persones. També s'afegiran dos equips de brigada polivalent, dedicats principalment a la neteja amb mitjans hidromecànics dels contenidors, els seus voltants i abocaments incontrolats, integrat per dues persones cadascun.

Una altra de les millores prevista és l'ampliació i renovació del servei de recollida orgànica, ampliant l'equip de recollida i estenent el servei i la distribució de contenidors a tot el terme municipal, així com l'ampliació del nombre de contenidors.

També pel 2014 s'incorporarà un equip de baldeig nocturn diari per tal de netejar paviments de carrers i eliminar-hi les taques i la brutícia que es produeix sovint durant la recollida manual. Així mateix, també es posarà en marxa un equip per repassar contenidors, format per un maquinista i un vehicle, que suposarà una millora de la neteja pel que fa als residus que es dipositen fora dels contenidors.

Altres punts de la sessió

El ple ha aprovat, per unanimitat, el calendari de les festes locals per a l'any 2014: festa Major, 26 de juliol i La Fira, 10 d'octubre.

La sessió també ha fet l'aprovació inicial del canvi en la forma de gestió del servei municipal Centre de Dia Anna Serra que passarà a ser gestionat mitjançant concessió administrativa de gestió de servei públic. També s'ha fet l'aprovació inicial del canvi en la forma de gestió dels cementiris municipals del Vendrell i de sant Vicenç de Calders, que passaran també a ser gestionats mitjançant concessió administrativa de gestió de servei públic. Segons el govern, aquests canvis en la gestió serviran perquè tots aquests serveis siguin més eficaços. Aquests dos punts han rebut els 15 vots a favor del govern (PSC, CiU, PP, JpV) i 5 en contra del grup de l'oposició (PxC).

El Ple també ha fet l'aprovació inicial del plec de clàusules administratives generals aplicables als contractes de serveis, subministraments, a altres contractes administratius regulats al Text refós de la llei de contractes del sector públic, i als privats que l'Ajuntament pugui celebrar. Un document, que segons el govern, permetrà agilitzar aquest tipus de procediments administratius. El punt ha quedat aprovat per 15 vots a favor (PSC, CiU, PP i JpV) i 5 abstencions (PxC).

Un altre dels acords de la sessió ha estat autoritzar a l'empresa Mutuapark per cedir a Parven 93, SL la concessió per a l'explotació de l'aparcament soterrani de l'Avinguda Jaume Carner. El punt ha comptat amb els vots favorables del govern i l'abstenció de PxC.

A la sessió d'aquest dimarts també s'ha debatut una proposta de resolució presentada pel grup municipal de Plataforma per Catalunya per a què s'inclogui en el capítol d'inversions del pressupost municipal de 2014 una partida per dur a terme la continuació de les obres del nou esplai d'avis del Tancat. La proposta ha quedat desestimada amb els 15 vots en contra del govern i els 5 a favor de l'oposició. El govern ha recordat que, evidentment, té voluntat d'acabar l'edifici però ha justificat la seva votació explicant que, actualment, l'Ajuntament no disposa de suficients recursos econòmics per completar aquesta obra.

Per últim, el Ple ha debatut una moció presentada pels grups municipals de PSC, CiU i JpV de suport al dret a decidir. A l'inici de la sessió, el Partit Popular i PxC havien mostrat la seva disconformitat perquè consideren que el contingut de la moció no s'ajusta al què diu el Reglament Orgànic Municipal en relació a la presentació de mocions per part dels grups polítics.
En concret, l'Ajuntament del Vendrell s'ha adherit, amb 13 vots a favor (PSC, CiU i JpV) i 7 en contra (PP i PxC), al contingut de la proposta aprovada pel Parlament de Catalunya en el marc del debat de política general celebrat el passat mes de setembre sobre el Pacte Nacional pel dret a decidir.

A la sessió s'ha excusat l'absència del regidor Albert Solé (PSC).



©2019 Ajuntament del Vendrell