07-17_Pres_Festa_Major4wL'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer; el primer tinent d'alcalde, Benet Jané; la regidora de Festes, Eva Moreno, i la Comissió de Festes del Vendrell van presentar ahir a la Sala de Plens el programa d'actes de la Festa Major d'enguany. Del 25 al 28 de juliol el Vendrell viurà la seva festa gran, pensada, en paraules de l'alcalde, "amb la voluntat que sigui una festa en què tots ens hi sapiguem trobar bé i en què el Vendrell mostri la seva identitat, la seva manera de ser". Per aquest motiu s'ha dissenyat un programa amb propostes lúdiques per a totes les edats i gustos, que engegarà, com ja és habitual, amb diversos actes previs a partir del 18 de juliol. I és que, com ja és tradicional, algunes entitats es sumaran al programa de la Festa Major amb activitats pròpies, com ara el IX Nostrefoc, el Concert de gralles del dia 20 de juliol, la 35a Cursa popular Vila del Vendrell, la Ballada de sardanes del dia 21 o el nomenament dels Portants d'Honor del dia 24, entre altres.

El tret de sortida oficial de la festa Major es donarà el dia 25, amb un acte inaugural a ¼ de 10 del vespre a la plaça Vella, seguit del tradicional Castell de focs llançat des del Camp d'Esports.

Pel que fa a les novetats del programa d'enguany, l'organització va remarcar el canvi d'ubicació dels concerts, que es faran tots a l'aparcament del Pèlag.
Del programa d'aquest 2013 també destaca la inauguració i el bateig de la nova Àliga del Vendrell, una bèstia de cultura popular sense foc, que s'incorporarà a les cercaviles i ballades dels grups de cultura d'aquests dies de festa.
Així mateix, un altre canvi previst és el dia de l'encesa del campanar, que enguany es trasllada del 26 al 28 de juliol, per tal de minimitzar els problemes que es van produir l'any passat en el moment de desallotjar el públic de la plaça Vella. Cal recordar que l'entrada en vigor de les noves lleis sobre espectacles organitzats pels ajuntaments, les normes de protecció civil sobre activitats recreatives i sobre la responsabilitat pública i l'autoprotecció vers les persones i els béns obliguen a respectar una zona de seguretat i un perímetre de distància en aquest tipus d'espectacles pirotècnics. Per aquest motiu, la plaça Vella ha d'estar tancada al públic durant l'encesa del campanar.

Des de la Comissió de Festes i l'Ajuntament s'ha considerat que traslladant l'encesa al dia 28 serà més fàcil evacuar la plaça, ja que, a priori, aquest dia no s'hi concentra tanta gent com el dia 26, en què l'encesa es feia en finalitzar la cercavila de foc i la carretillada dels Diables.
Tant la Comissió com l'Ajuntament han explicat que el compliment de la normativa es fa per seguretat dels assistents i, alhora, per garantir la preservació d'aquest acte. En aquest sentit, també s'ha recordat que ja s'han iniciat els tràmits perquè la Festa Major del Vendrell sigui declarada Festa Patrimonial per part de la Generalitat de Catalunya, un fet que permetria flexibilitzar alguns punts de la normativa esmentada. Tot i això, l'alcalde del Vendrell ja ha avançat que en el futur "difícilment" es podrà tornar a fer l'encesa del campanar amb gent a la plaça. Tot i això, Carnicer ha conclòs que està segur que "tothom entendrà la decisió i que el més important és que puguem continuar molts anys gaudint d'aquest element de la festa".
Tant l'alcalde com la regidora han agraït tant la tasca de la Comissió com la col·laboració de les entitats de la vila, així com dels patrocinadors, ja que amb l'esforç de tot es pot tirar endavant un any més un programa amb propostes de qualitat.

Programa d'actes i cartell

 



©2019 Ajuntament del Vendrell